1. jun 2023.1. jun 2023.
Stručna poseta Zavodu za javno zdravlje Šabac

Stručna poseta Zavodu za javno zdravlje Šabac

Studenti druge i treće godine studijskog programa Farmacija, Odseka za medicinske i poslovno-tehnološke studije, Akademije strukovnih studija Šabac, zajedno sa rukovodiocem studijskog programa, Rolandom Antonićem, bili su u stručnoj poseti Zavodu za javno zdravlje Šabac. Poseta je realizovana u okviru Stručne prakse, gde se studenti upoznaju sa institucijama od značaja za zdravstveni sistem i društvo u celini. Uzimajući u obzir značaj Zavoda za javno zdravlje, studentima je bilo izuzetno korisno da se detaljnije upoznaju sa ulogom i aktivnostima Zavoda, odnosno njegovih organizacionih jedinica, kao i generalno osnovnim postulatima javnog zdravlja.

Uvodno predavanje je održala dr med. Ana Pajičić, specijalista socijalne medicine, koja je studente upoznala sa osnovnim principima, definicijom i najvećim dostignućima u oblasti javnog zdravlja, promocijom zdravlja i prevencijom bolesti i aktivnostima Centra za promociju zdravlja, analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene službe, informatiku i biostatistiku u zdravstvu.

U ime Zavoda, studente je pozdravio Ivan Jevremović, glavni tehničar Zavoda, koji je studente upoznao sa misijom i vizijom Zavoda, kao i organizacionom strukturom.

Nakon predavanja, studenti su u pratnji glavnog tehničara obišli organizacione jedinice Zavoda, Centar za higijenu i humanu ekologiju, Odeljenje za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju, Odeljenje za sanitarnu mikrobiologiju, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Centar za mikrobiologiju.

Zaposleni u ovim organizacionim jedinicama su upoznali studente sa aktivnostima i poslovima koje obavljaju, opremom, uređajima i aparatima, kao i metodama koje koriste u svakodnevnom radu. Na kraju posete, studenti su obišli savremenu i izuzetno opremljenu laboratoriju za molekularnu dijagnostiku, gde su se upoznali sa PCR metodom detekcije i genotipizacije određenih uzročnika infektivnih bolesti.

Zahvaljujem se zaposlenima u Zavodu za javno zdravlje, na organizaciji i realizaciji ove posete, na profesionalizmu i kolegijalnosti, na izdvojenom vremenu i uloženom trudu, kao i značajnim informacijama koje su podelili sa našim studentima.
Spec. farm. Roland Antonić, Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa