23. februar 2012.23. feb 2012.
MIŠARCI OBELEŽILI

POČETAK BUNE NA DAHIJE

Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“, Pravoslavna crkvena opština i Mesna zajednica Mišar na Sretenje, prošle srede 15. februara, organizovali proslavu „Sećanje na početak Prvog srpskog ustanka (izbor Karađorđa za vožda)“ ispred spomenika Karađorđu i mišarskim junacima. Povelje i zahvalnice dodeljene u Kulturnom centru Šabac. Proslavi prisustvovao i episkop šabački Lavrentije
Ni sneg ni hladan vetar nisu sprečili članove, prijatelje i goste Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ da na Sretenje odaju počast učesnicima Prvog srpskog ustanka 1804. godine. U devet sati ujutru održana je liturgija u crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg na Mišaru. Dva sata kasnije, ispred Spomenika Karađorđu i mišarskim junacima sveštenstvo eparhije Šabačke održalo je pomen Karađorđu i ustanicima. Posle himne „Bože pravde“, koju je otpevao Marko Đuričić, učenik OŠ Mišar, okupljenima se obratio Stevan Simić, predsednik Izvršnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“.
-Danas je veliki dan jer je pre 208 godina Karađorđe u Orašcu izabran za Vožda. To je bio kamen temeljac za oslobođenje Srba od vekovnog ropstva pod Turcima. Dve godine kasnije ovde se Karađorđe proslavio kao vojskovođa koga je upoznala Evropa i svet. To je jedan od povoda da ovo Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ slavi Karađorđa i Sretenje. Za dvesta godina Prvog srpskog ustanka odavde je krenuo autobus sa pedeset članova. Išlo smo u Orašac. Tada smo zajedno sa društvom iz Orašca pokrenuli inicijativu da se Sretenje slavi kao praznik. Mi danas možemo biti ponosni jer je to prihvaćeno. To nam sigurno daje i pravo na nadu da ćemo ono što je radom Društva zacrtano i da ostvarimo. U pitanju je izgradnja jednog pravog kompleksa koji će pored Karđorđevog šanca imati i dovoljno igrališta, hotel, kao i druge sadržaje te na taj način postati živ spomenik.
Govoreći o značaju Sretenja za Srbe istoričar Nebojša Cvejić naglasio je da je negovanje kulture sećanja od izuzetne važnosti kako za pojedinca, tako i za narod u celini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa