15. mart 2012.15. mar 2012.
IZMEĐU REDOVA

SULEJMAN OPET U ŠAPCU

Naši jezički stručnjaci mogli bi malo da pojasne narodu neke pojmove. Na primer, ovih dana se od nadležnih čulo i ovo: “Srbija bi mogla uskoro da počne pregovore za ulazak u Evropsku uniju...“ Ima u toj rečenici više jezičkih nedoumica, kao ono “mogla bi“, a posebno ono “uskoro“. Sve je relativno.
I kad smo kod Evrope, dobro je što smo mi svikli na štrajkove, ulične demonstracije, nošenje transparenata i ostale vidove radničkih i građanskih protesta. Jer to često rade i pojedini narodi širom Evropske unije. Uklopićemo se.
Nedavno dvojica pljačkaša, koji su iz jedne banke u Italiji oteli svega deset hiljada evra, izvinili su se zaposlenim pravdajući se krizom. “Ostanite mirni i izvinjavamo se zbog neprijatnosti, ali kriza je“- rekli su ti fini ljudi. Eto šta je kulturan svet, i ovi naši bi trebali da uče malo te evropske prefinjenosti.
Grci će, izgleda, svoje evropske dugove morati da nadoknade nekim ostrvom. Poverioci merkaju Krf. U tom slučaju grobovi naših slavnih predaka Solunaca, biće u Nemačkoj. Pa protiv njih su se i borili.
Zašto li se oni pregovori sa Šiptarima zovu “Dijalog“. To sve više liči na monolog.
A ko o čemu, naši političari o poštenju, pa ubiše se pričajući kako poštuju nevažeći zakon o finansiranju političkih aktivnosti. E baš u tom zakonu piše da strankama nije dozvoljeno da primaju novac od javnih preduzeća. Pa neće valjda od tajnih.
Oni iz onog saveta koji brinu o ponašanju političara u predizbornoj kampanji, tvrde da nije dozvoljeno omalovažavanje i vređanje političkih protivnika. Pa to mu dođe ko da nema kampanje.
Hteli mi u ovoj rubrici da napišemo kako je Srbiji gorivo opet poskupelo. Ali to bi bila bajata vest. Sutra će možda opet.
Postoji predlog da u nekakvim trogodišnjim oglednim školama đaci strani jezik imaju samo u prvoj godini. Verovatno dok nadležni ne utvrde koji jezik valja učiti. Ranije je to bio ruski, pa došao engleski, sustiže ga nemački i turski... i tako redom.
Najavljuju da će se uskoro naplaćivati posebna komunalna taksa za držanje opasnih pasa. A šta ćemo sa opasnim ljudima.
Porodice koje dobiju blizance od Vlade Vojvodine dobiće novčanu pomoć od 400.000 dinara, a oni koji dobiju trojke ili četvorke, dobijaće po 600.000 dinara. U srednjoj Srbiji o tome i ne brinu a eno “Lale“ prionule na posao. Deco, rađajte se u Vojvodini.
Šapčani, bar oni koji ne pamte pohod Sulejmana Veličanstvenog, na naš grad pre više od pet vekova, mogu sad da se podsete uz novi sultanov pohod kroz televizijsku seriju. Veličanstveno, aferim bre.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa