Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(29. mart 2012.)
GLAS PRAVOSLAVLjA

GLUVNA ILI GLUVA NEDELjA

Peta nedelja Vaskršnjeg posta naziv je dobila po tome što se uveliko i daleko ušlo u gluvno vreme posta. U službi ove nedelje, verni se pozivaju da svoje podvige udvostruče kako bi preplovili veliku pučinu posta koja stoji pred njima, istovremeno ih tešeći i hrabreći činjenicom da su prošli već polovinu posta, i pobuđuje da mi „koji smo prepolovili svešteni put posta treba radosno da hitamo ka budućem vaskrsenju“.
Kao i prethodne ona predstavlja vreme u kome pripremajući se postom, molitvom i podvigom nastojimo da na najlepši način ugledamo jutro najvećeg i najradosnijeg dana. Vaskrs predstavlja punoću podviga nade i stremljenja i zato se naziva krunom života ali i temeljom i početkom svega dobrog i Bogu ugodnog. Kad bismo hteli da postavimo temelj svih naših nadanja svakako da bismo postavili na Vaskrsu jer je on pobeda nad smrću i trijumf života kroz sve vekove.
Kao što je to običaj u pravoslavnoj crkvi da sve praznike vezujemo za neke događaje i ličnosti, tako i peta nedelja vaskršnjeg posta vezuje se za svetu Mariju egipćanku. Na taj način crkva želi da pokaže svoj istorijski kontinuitet ali i istinitost reči i dela o kojima svedoči navodeći ličnosti kroz istoriju koje su bili sledbenici Božije reči i primeri i obrasci vere na koju smo i mi pozvani. Stari zavet nam svedoči da Bog kada se javlja On kaže: „Ja sam Bog Avrama, Isaka i Jakova“. To nam govori da je On Bog koji ima kontakt i zajednicu sa konkretnim istorijskim ličnostima da se On javlja kao ličnost a ne kao neka filosofska ili nacional-politička ideja za koju smo mi čuli, svidela nam se i koju treba da sledujemo.
Umnožavajući pri kraju posnog poprišta pobude ka neoslabljenom bogougodnom životu, Crkva nastavlja da nas podseća kako smo mi, koji padosmo u greh, slični onima koje zarobiše, te nam zapoveda uzdanje u Gospodnju milost. „Da ljudi ne bi bili lenjivi prema duhovnim podvizima“, Crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i u vaskrsni dan, pruža vernima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća. U četvrtak na jutarnjem bogosluženju Crkva poji ceo Veliki kanon sv. Andrije Kritskog i žitije sv. i prep. Marije Egipćanke. Iz tih razloga se čitanje kanona sv. Andrije Kritskog u četvrtak pete sedmice Velikog posta negde još naziva i stajanje Mariji Egipćanki, piše protojerej Miloš Petrović.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa