29. mart 2012.29. mar 2012.
OLGICA BATIĆ, JEDINA DEVOJKA I NAJMLAĐI PREDSEDNIK JEDNE POLITIČKE STRANKE U SRBIJI

OSNOVNI CILj BORBA ZA BOLjI ŽIVOT

Olgica Batić govori za “Glas Podrinja“ o kadrovskim promenama u DHSS, odnosima sa Branislavom Lečićem, zamenikom predsednika DHSS, o tome kako je biti najmlađi politički lider u Srbiji, koaliciji sa DS i političkim ciljevima
Sa nepunih trideset godina Olgica Batić, je postala jedina devojka i najmlađi predsednik jedne političke stranke u Srbiji. Kao novoizabrani lider Demohrišćanske stranke Srbije potpisala i koalicioni sporazum sa Borisem Tadićem, predsednikom Srbije i Demokratske stranke. Tako postala i jedan od lidera koalicije IZBOR ZA BOLjI ŽIVOT- BORIS TADIĆ i s obzirom, na redosled izborne liste budući narodni poslanik. Ovo je njen prvi eksluzivni intervju otkada je kao predsednik DHSS.
Koliko se DHSS promenio u proteklih godinu dana i kakvi su planovi stranke u narednom periodu?
- Promene se prvenstveno ogledaju u kadrovskom smislu i one su bile nužne. Odstranjeni su nesposobni, nestručni, ljudi rukovođeni ličnim interesom, oni bez ikakvog moralnog kodeksa koji su nastojali da negiraju lik i delo čoveka koji će zauvek ostati personifikacija DHSS. S druge strane, demohrišćanska ideja iako u svojoj biti konzervativna, danas privlači mlade ljude, čiji broj raste iz dana u dan, a energiju i volju za bolji život crpimo iz čiste ideologije. Što se tiče planova, u narednom periodu nam predstoji formiranje stručnih timova iz različitih oblasti - prava, ekonomije, poljoprivrede, kulture, itd., što je prirodan put s obzirom na intelektuano jak kadar koji imamo; zatim, razgovori i razmena iskustava sa CDU SR Nemačke preko njoj bliske fondacije „Konrad Adenauer“, ali i sa fondacijom „Fridrih Ebert“ bliskoj SDP SR Nemačke, potom izrada novog programa DHSS koji u svojoj biti ostaje nepromenjen već se samo prilagođava sadašnjem vremenu; doslednost u sprovođenju jasne politike, koja na ovaj Đurđevdan obeležava 15 godina postojanja.
Imate samo 30 godina i najmlađi ste lider jedne političke partije u Srbiji. Koliko je bilo teško nametnuti se na političkoj sceni, s obzirom da se u proteklih nekoliko godina nije pojavilo nijedno novo ime u Srbiji?
- Nemam potrebu da se namećem, to mi nije svojstveno. Nameću se dobre ideje i pragmatična rešenja politike koju zastupate, a lična promocija dolazi kada to imate zaista i da ponudite. Apsolutna većina odbora DHSS je smatrala da treba da se nađem na mestu za koje su me izabrali. Prihvatiti tako nešto znači biti svestan odgovornosti. Moj otac je bio političar, narodni tribun u svom izvornom značenju, jedan od utemeljivača demokratije, a ja sa politikom živim od svoje 8 godine. Apsurd bi bio da za 20 godina svakodnevnog političkog delovanja svog oca, politiku nisam pratila ili razumela. Sebe ne doživljavam kao političara, iako je ona sastavni deo mog života. Tu se ništa nije promenilo, jer ona je to i dalje, bez obzira na sadašnju funkciju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa