31. avgust 2023.31. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MOMENTUM – TRANSFORMACIJA I PRAVIČNOST RUTINSKE IMUNIZACIJE

Povratak poverenja u vakcine

Koferencija u okviru projekta Momentum - Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije održana je u Zavodu za javno zdravlje Šabac. Cilj projekta je jačanje poverenja u vakcinaciju kod građana. Na konfereniciji je bilo reči o tome ko treba da primi vakcinu protiv sezonskog gripa, u kolikoj meri građani gaje poverenje prema vakcinaciji i kako odgovoriti na njihove nedoumice i najčešća pitanja.

-Projekat Momentum se bavi promocijom vakcinacije i zdravih stilova života, time kako da našim građanima omogućimo ono što je najbolji vid zaštite protiv određenih zaraznih oboljenja. Radimo ne samo sa pacijentima, koji preuzimaju odgovornost za svoje zdravlje, nego i sa lekarima koji treba da budu u stanju da pacijentima odgovore na pitanja koja oni imaju. Projekat se trenutno implementira u 11 okruga u Srbiji, u 33 opštine s tim što mi radimo sa lekarima iz cele Srbije, istakao je dr Stefan Mandić Rajčević, vođa tima na projektu USAID-a.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Dr Dragana Radojičić epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac zahvalila je na prilici da kao ustanova učestvuju u projektu.

-Vakcinacija je najbitniji izum koji je medicina dala čovečanstvu. Bitno je da nađemo način kako ćemo da se obraćamo i javnosti putem medija i svojim pacijentima i kako da ih pozovemo da vrate veru u vakcinaciju. Naš zadatak je težak, uzimajući u obzir društvene mreže i sve mogućnosti da svako nestručan iznosi mišljenje o zdravstvenim temama, rekla je dr Radojičić i pozvala roditelje da svoju decu vakcinacijom zaštite od humanog papiloma virusa (HPV).

Do sada je samo oko 4 odsto populacije koja može da se vakciniše primilo vakcinu. Besplatno se mogu vakcinisati i devojčice i dečaci starosti od 9 do 19 godina.

-Vakcina je jedina zaštita od HPV koji može da dovede do malignih oboljenja. Deca starija od 15 godina mogu sama da dođu i vakcinišu se. Veći odziv je među decom od 9 do 15 godina koju dovode roditelji i oni su možda već imali iskustva sa malignim oboljenjima. Vakcina nije nova, u zemljama gde se ona koristi rezultati su odlični, istakla je dr Radojičić.

Aleksandar Prica, osnivač Asocijacije Duga najavio je da će oni imati 78 radionica u 13 okruga u Srbiji, koje će biti namenjene medicinskim radnicima, ali i ostalim građanima. Ciljna populacija su trudnice i hronično obolele osobe starije od 45 godina.

-Imamo mogućnost da radionice prilagodimo mentalitetu naših ljudi. Trajaće od 90 do 120 minuta i učesnici će se uključivati u tok radionica, kako bi oni sami izvukli zaključke zašto je potrebno vakcinisati se. Nakon radionica sprovećšće se i procena njihovih efekata, rekao je Prica.
dr Dragoslav Popović, predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije naveo je da je važno da se trenutno fokusiraju na ono što su najveći izazovi, a to su pitanja poverenja i informacija. Istako je da su ljudi na zarazne bolesti najosetljiviji tokom dva perioda života, u ranom detinjstvu, kao i u kasnom životnom dobu.

-Pored vakcinacije od gripa, koja je već postojala, zatim vakcinacije od kovida, koji je došao, uveli smo i vakcinaciju starijih osoba protiv upale pluća koja u toj populaciji odnosi živote. Važno nam je dobro iskustvo starije populacije sa vakcinama, kako bi oni ubedili i one koji su skeptični i pomogli svima nama da nađemo odgovore na pitanja koja te ljude tište, rekao je dr Popović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa