29. mart 2012.29. mar 2012.
OŠ „JEVREM OBRENOVIĆ“

SVETLOSTI NAM DUŠA IŠTE

Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta u ponedeljak obeležen Dan škole svečanom priredbom koju su pripremili učenici sa nastavnicom veronauke Milicom Simić. Proslavi prisustvovalo i sveštenstvo Šabačke eparhije
Zvonima i rečima onoga koji je u amanet ostavio zadužbine od Studenice do Mileševe počela je dobro poznata priča o Stefanu Nemanji i negovoj svetiteljskoj lozi koja nam je dala Svetoga Savu. Dušu svih prisutnih ozarili su duhovnom svetlošću, rečju i glumom, učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ na proslavi svoga Dana škole. Na izuzetno dirljiv način prikazan je rastanak Ane i Stefana Nemanje nakon njegove odluke da se zamonaši i ostatak života provede u manastiru, kao i oproštaj Svetog Save od Stefana Nemanje. Na simboličan i dramatičan način učenici su predstavili i sukob braće Stefana i Vukana oko prestola. Istaknuta je ljubav, iskrenost, dobrota, požrtvovanost i poštenje, osobine koje su se najviše cenile na dvoru Nemanjića. Divna priča o osnovnim duhovnim i moralnim vrednostima završava se rečima našeg svetitelja Svetog Save: „Ja sam i danas sa vama i biću u sve dane života. Amin!“. Nastavnica veronauke Milica Simić, scenarista i režiser predstave, rekla je:
„U svakom čoveku vlada dobro i zlo i tanka je nit koja ih razdvaja . Koga ćemo poslušati i kome se prikloniti, anđelu ili demonu, mi odlučujemo. Samo je jedan put pravi. Naši preci su nam pokazali taj put, a na nama je ostalo. Svetlana Smiljanić, direktor OŠ „Jevrem Obrenović“, kao i svi prisutni, bila je pod utiskom predstave svojih učenika“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa