29. mart 2012.29. mar 2012.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU GRADA ŠAPCA

SERVIS GRAĐANA

Oko 10.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u proteklih pet godina ostvarilo je pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede u vrednosti od 2,5 milijardi dinara
Poslednja u nizu konferencija za novinare organizovanih sa ciljem da se naši sugrađani upoznaju sa radom javnih preduzeća i odeljenja gradske uprave u proteklih deset godina, održana je prošlog utorka. Na njoj su predstavljene aktivnosti i ulaganja Direkcije za poljoprivredu grada Šapca od njenog osnivanja 2006. godine do danas.
Od postojećih 12.360 poljoprivrednih domaćinstava, na teritoriji grada Šapca registovano je 9.975 gazdinstava. Po rečima gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića, ovaj podatak dosta govori o potencijalu za razvoj agroindustrije i svih industrijskih grana koji koriste poljoprivredne proizvode kao sirovinsku bazu.
- Direkcija za poljoprivredu je osmišljena kao servis Gradske uprave koji pomaže poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima da što lakše ostvare pravo na sredstva iz donacija (IRD), podsticaja Ministarstva poljoprivrede kao i programa podrške poljoprivredi od strane lokalne samouprave. Od osnivanja do danas, oko 10.000 registrovanih gazdinstava u 51 seoskoj mesnoj zajednici, ostvarilo je i ostvaruje različite vrste podsticaja Ministarstva poljoprivrede, čija ukupna vrednost premašuje 2,5 milijardi dinara ““ istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Uz posredovanje Direkcije i mreže mesnih kancelarija, poljoprivrednici ovog kraja mogli su na brži i lakši način da završe brojne administrativne poslove, dobiju korisna obaveštenja i uputstva.
-Direkcija ima za cilj da našim proizvođačima obezbedi mogućnost da što lakše dođu do sredstava iz predpristupnih fondova. U prethodnim godinama našim poljoprivrednicima je iz donacija prošlo preko 400.000 dolara, preko određenih projekata u svinjarstvu, povrtarstvu ““ istakao je direktor šabačke direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.
-U saradnji sa IRD u unapređenje svinjarstva na teritoriji Šapca uloženo je 205.402 dolara (učešće IRD 73.442 dolara, a ostalo je obezbedila lokalna samouprava). Za poboljšanje povrtarstva izdvojeno je 47.916 dolara (IRD 24.300 dolara, ostalo lokalna samouprava), 131.611 dolara (IRD 87.741 dolar, ostatak lokalna samouprava) opredeljeno je za unapređenje proizvodnje zdravog, čistog i svežeg mleka, ističe Srdanović i poručuje poljoprivrednicima da će im ova ustanova otvoriti vrata za korišćenje evropskih fondova namenjenih poljoprivredi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa