5. april 2012.5. apr 2012.
PROF. DR ZORAN STOJILjKOVIĆ ZA „GLAS PODRINjA“

SINDIKAT I RADNICI MORAJU IMATI VEĆI UTICAJ

Svetska finansijska kriza i visoka nezaposlenost negativno utiču na položaj radnika i sindikata u Srbiji, te je zbog toga potrebno graditi ranopravne partnerske odnose sa poslodavcima i predstavnicima vlade. Političke partije posebnu pažnju moraju posvetiti životnom standardu građana, pošto će ta tema biti dominantna u izbornoj kampanji, smatra dr Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.
Godinama unazad svedoci smo nejedinstvene politike sindikata po pitanju odnosa prema poslodavcima i predstavnicima vlade. Koliki je danas uticaj sidikata na društvena i politička dešavanja u zemlji?
-Neophodno je da sindikati učestvuju u polju politike, delovanjem na političke partije i institucije. Trenutno, položaj sindikata zahteva politički uticaj, jer je društvena pozicija radnika i sindikata krajnje marginalizovana, posebno po izbijanju svetske finansijske krize. Potrebno je da sindikati, pored onoga što imaju kroz protesnu i štrajkačku aktivnost i onog što mogu da urade putem medija i saradnjom sa društvenim i organizacijama civilnog društva, ojačaju svoju poziciju u odnosu na političke institucije. Kanali uticaja na polje politike su raznovrsni, i potpuno je legitimno da sindikati sarađuju sa političkim partijama i da razmišljaju o samostalnom političkom angažovanju koje je poznato u praksi.
Savez samostalnih sindikata Srbije tokom proteklih meseci u medijima je najavljivao mogućnost izlaska na izbore ali je na kraju odustao od te ideje, dok je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata podržala Liberalno demokratsku partiju i pokret „Preokret“ na predstojećim izborima. Smatrate li da je moguće očekivati samostalni izlazak pojedinih sindikata na neke naredne izbore?
-Što se tiče samostalnog ulaska sindikata u politiku treba pre svega proceniti kakav rejting imaju (trenutno vrlo nizak, kao uostalom i većina političkih stranaka) i koliku podršku građana mogu da očekuju. Činjenica je da je sidikalno članstvo u Srbiji indeferentno prema političkim partijama ili su već pristalice određenih političkih ideja. Trenutna moć i uticaj sindikata u Srbiji nije reprezentativna, te je neophodna trajna partnerska saradnja sa političkim partijama, pri čemu stranke moraju zastupati interese radnika okupljenih u sindikatima. Kao idealan model te saradnje mogu da posluže primeri zajedničkog angažovanja pojedinih evropskih socijaldemokratskih partija i sindikata. U tranzicionim društvima takav model još uvek nije moguć, a kao ilustracija ovakvog stanja može da posluži stav mog kolege, bugarskog političkog sociologa Ivana Krasteva, koji smatra da „sve stranke na Balkanu u vreme izborne kampanje ulaze u strasne veze sa biračkim telom, dok po dolasku na vlast ulaze u brak sa međunarodnim finansijskim organizacijama“. Trenutno, kod nas se taj odnos svodi na uslove predstavnika sindikata „ mi vama glasove, vi nama podršku našim zahtevima“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa