5. april 2012.5. apr 2012.
OŠ „JANKO VESELINOVIĆ“ ŠABAC

DO USPEHA TRUDOM I RADOM

Goran Gogić, doktor informatike i najuspešniji učenik škole u poslednjih trideset godina, družio se sa osnovcima
Ne kaže se bez razloga da je „od kolevke pa do groba najlepše đačko doba“. O tom periodu pre tridesetak godina govorio je Goran Gogić, jedan od najuspešnijih učenika OŠ „Janko Veselinović“. Šabac, ali i bivša Jugoslavija, pamti ga po izuzetnom znanju matematike. Četiri puta pobeđivao je svoje vršnjake na republičkim, a tri puta na saveznim takmičenjima. U školskoj knjizi o najuspešnijim učenicima ostalo je zapisano da se „posebno odlikovao nepogrešivošću u rešavanju kombinovanih matematičkih zadataka. Formule i brojke za njega nisu predstavljale problem, jer ih je svojim talentom, ambicioznošću i radom, sa lakoćom savladao“.
Sa šesnaest godina upisao je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, a tri godine kasnije diplomirao. Magistrirao u dvadeset prvoj. Sa dvadeset tri godine otišao na usavršavanje kao stipendista Univerziteta u San Diegu, Kalifornija, gde je doktorirao 1996/97. godine. Rad u Silikonskoj dolini u firmama koje su imale veze sa internetom, ali i sa istraživanjima u vezi biotehnologije, gena i nekih bolesti doneo mu je interesantan posao. Upravo je u procesu pokretanja firme sa svojim partnerima koja će se baviti internetom i fitnesom.
- Moj cilj dolaska je da shvatite da niti imam dve glave niti mi je bilo ko šta pomogao. Nisam imao tatu koji je mogao da mi pomaže da dobijem ocene, niti sam pao sa Marsa. Jednostavno sedneš i radiš i doći će odgovarajući rezultati. Ne samo za matematiku, nego i za bilo šta drugo. Ako hoćete sami sebe da ispitate nađite neki od tih predmeta koji vam baš ne idu i kažite sebi: „Ajd, sad ću baš da se posvetim, da se koncentrišem na taj predmet maksimalno“. Probajte da pročitate lekciju pre nego što nastavnik dođe na čas. Slušajte pažljivo na času. Posle časa obnovite naučeno i uradite domaći. Razmišljajte o tim stvarima. Videćete kako će doći do naglog uspona. Odgovarajući rad i fokus, ta koncentracija kada se za nešto uhvatite, definitivno neće izostati ““ rekao je Goran Gogić okupljenim učenicima OŠ „Janko Veselinović“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa