5. april 2012.5. apr 2012.
IZ ODELjENjA ZA SUZBIJANjE PRIVREDNOG KRIMINALA UPOZORAVAJU

OPREZ, FALSIFIKATI U OPTICAJU

Tek što se pojavila novčanica u apoenu od 2.000 dinara napravljeni i njeni falsifikati. Za izradu lažnog novca dovoljna dobra računarska oprema i spremnost na činjenje krivičnog dela. Iz Policijske uprave Šabac savetuju građane kako da prepoznaju “lažnjake“ i apeluju da se takav novac odmah po prepoznavanju preda policiji
Na području Policijske uprave Šabac u toku 2011. godine izvršeno je 35 zaplena falsifikovanih novčanica. Podneto je pet krivičnih prijava za ovo delo kojima je obuhvaćeno osam lica.
-Primetna je pojava lažnih novčanica u apoenima od 2.000 i 5.000 dinara. One su retke i nema ih mnogo u novčanoj masi. Novčanice od 2.000 dinara su posebno interesantne jer većina građana još uvek ne zna ni kako izgleda i vrlo malo ljudi ih je imalo u rukama, navode u PU Šabac.
U policiji ističu da je najjednostavniji način za prepoznavanje lažne novčanice izgled sigurnosne niti. Na pravom novcu ova nit je utkana u papir i prema izvoru svetlosti je neprekidna. Kod lažnih novčanica ona je imitirana metalnom folijom koja je utisnuta na visokim temperaturama i prema svetlosti je isprekidana.
-Vrlo često na falsifikatima nema vodenog žiga, ili se on pojavljuje kao imitacija različitih likova. S obzirom da se najčešće rade na foto-kopir aparatima u njih nije moguće utisnuti dubinsku štampu. Kod prave novčanice deo gde piše “Narodna banka“ nije gladak, već postoji perforacija. To falsifikatori ne mogu da izvedu, kaže izvor iz policije.
On dodaje da građani ne treba da budu u zabludi da se lažni novac izrađuje u nekim “super štamparijama“ i da je za to potrebno posebno znanje i umeće. Najčešće se za to koriste dobri skeneri i računari i laserski štampači u boji.
-Dovoljno je solidno poznavanje računarske tehnologije i spremnost da se uđe u kriminalne vode. Falsifikati su uglavnom dobre izrade. Mi smo imali prilično uspeha u hvatanju lica koja se bave ovim poslom. Pretprošle godine smo u saradnji sa kolegama iz Republike Srpske i Brčkog distrihta uhvatili jednu ekipu koja je “rasturala“ lažne novčanice od 1.000 dinara. Oni su bili sa našeg područja i mi smo ih uhvatili ovde a kolege su u Brčkom pronašle štampariju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa