5. april 2012.5. apr 2012.
AUSTRALIJA KAKVU NE ZNAMO

ABORIDžINI I NjIHOVO VREME SNOVA

Aboridžinska legenda kaže da su nekada postojala bića sa osobinama biljaka i životinja. Neprestano kružeći vasionom, spuštala su se na određeno mesto i stvarala zemlju, biljke, životinje, drveće... Aboridžini smatraju da je tako nastao svet ““ negiraju bogove, hramove, crkve. Za njih postoji samo jedna-jedina svetinja sa kojom su u iskonskoj vezi. Priroda!
Kažu da je pre 50.000 godina naseljen peti kontinent. Dolazeći morem iz Jugoistočne Azije, Papue, i indonežanskih ostrva, starosedeoci su se nastanili na negostoljubivom tlu. Otkrivajući mnoge jestive i lekovite biljke, učili su veštine preživljavanja u surovim uslovima. Razumeli su prirodu i nastojali da je ničim ne povrede.To je bilo njihovo “Vreme Snova“.
Pre dolaska Evropljana Aboridžini nisu znali za pismo. Sva svoja saznanja prenosili su crtežom. Pećine su predstavljale prva učilišta - samo za dečake! Stariji su učili mlade zakonima prirode, lova, magiji i veštini preživljavanja. Morali su poznavati predeo, znati gde su pećine sa slepim miševima, stene sa zmijama i gušterima, gde se skrivaju kenguri i ptice...
Pa gde su ti ljudi? Ne videsmo ni selo ni kolibu, ni dete.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa