3. maj 2012.3. maj 2012.
CARSKI GRADOVI MAROKA

PLANINA ATLAS - PREDVORJE SAHARE

Već nekoliko sati putujemo u pravcu tamne i nepristupačne planine Atlas. Sa svih strana je pesak, i peščani beskraj. Jedino živo biće koje vidimo je ““ kamila: sustižemo one, natovarene, koje geguckavo idu u određenom pravcu, potom kamile koje leže i strpljivo čekaju gospodara... Pre ovog puta po pustinjskim zemljama, pročitala sam legendu koja kaže:
«Alah je stvorio pustinju da na miru šeta po njoj ali, pošto je na vreme uvideo svoju grešku morao je učiniti nešto da se ispravi. Stoga je svorio kamilu ““ sebi za društvo i ljudima za korist!Kažu da joj je na noge privezao samilist, na leđa natovario vreću, a na bokove bogatstvo.»
U početku pravo na posedovanje i držanje kamila imalo je samo plemstvo. Ostali su mogli da imaju samo sitnu stoku. Kamila je životinja koja za relativno kratko vreme prenosi ljude i teret na velike udaljenosti.
Tri do četiri dana može bez vode, ponekad i celu sedmicu. Može da popije oko 120 litara. Postoje kamile za jahanje i za nošenje tereta ““ za jahanje su svetle, gotovo bele. Na dugim relacijama, ova pustinjska životinja može da ponese teret od 200 ““ 300 kilometara. Od kamila je sve upotrebljivo: koža, krzno, meso i mleko. Za nju jedna beduinska legenda kaže:
Ponovo Berberi
Već se uveliko penjemo obroncima Atlasa i temperatura koja se povećava nagoveštava blizinu Sahare, najveće pustinje na svetu. Prostire se na neverovatnih 8,6 miliona kilometara. Sve do 30-ih godina prošlog veka Sahara je bila najveća nepoznanica na zemlji. Zvuči neverovatno podatak da je pre 60-ak godina napravljena karta Sahare.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa