3. maj 2012.3. maj 2012.
GLAS PRAVOSLAVLjA

POSTAVLjENI KRSTOVI NA LETNjIKOVAČKOM HRAMU

Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije, u utorak, 1. maja, osveštao je krsna znamenja, dar Borivoja Milovanovića, šabačkog privrednika, koja su zatim postavljena na crkvu Svete Trojice na Letnjikovcu. Ovaj hram gradi se još od 2007. godine uz pomoć dobrovoljnih priloga prikupljenih u Srbiji i inostranstvu. Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije istakao je važnost gradnje verskih objekata u cilju duhovnog preporoda našeg naroda.
-Nema veće radosti za sve nas, sveštenike pre svega, a i za svakoga hrišćanina, nego kada se jedna nova bogomolja stvara. A postavljanje krstova na crkvi to je jedan od najvažnijih događaja tokom gradnje crkve jer krst na crkvi je kao i veo neveste, ukras i čuvar vaseljenje. U pesmi crkvenoj kaže se za krst da je to ukras vaseljenje, rana demonima. Krst štiti i crkvu i celu okolinu od svake najezde, nesreće, i tako dalje. A krst je i budilnik savesti ““ rekao je episkop šabački Lavrentije.
Mesto na prostoru letnjikovačke šume za izgradnju crkve Svete Trojice ustupio je Grad Šabac. Gradonačelnik Miloš Milošević istakao je da je ovo veliki dan kako za Letnjikovac tako i za ceo grad.
-Grad je ustupio parcelu za izgradnju ovog hrama za koji se nadamo da će predstavljati simbol ne samo Letnjikovca već i simbol našeg grada. Da svedoči u vekovima koji dolaze o nama, o našoj veri, našem odnosu prema hrišćanstvu. Nadamo se da će ovaj hram doprineti tome da više hrišćanskih vrlina uđe u moral svakog od nas pojedinačno i našeg naroda u celini.
Detaljnim urbanističkim planom 1995. godine određena je parcela površine hektar i sedamdeset ari za gradnju hrama na Letnjikovačkoj kosi. Od strane crkvene opštine Šabac pokrenut je postupak za dobijanje placa kod Preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem u Šapcu. Posle pregovora 13. 09. 2009. godine potpisan je Ugovor o zajedničkoj izgradnji hrama na Letnjikovcu između Srpeke Pravoslavne crkvene opštine Šabac koju je zastupao episkop Lavrentije i opštine Šabac koju je zastupao predsednik opštine Miloš Milošević. Glavni projekat hrama, rad arhitekte Ljubice Bošnjak iz Beograda, prilog Milana i Božane Stanić Gajić koji žive u Čikagu, urađen je 2006. Mesto za izgradnju hrama osveštano je 3. maja 2007, a radovi na prvoj fazi započeti su u toku maja, a završeni u avgustu. Tokom 2008. urađeni su elektropriključak i priključak za vodu. Episkop Lavrentije osveštao je temelje hrama 08. juna 2009. godine. Tada su nastavljeni radovi. Izgrađeni su zidovi visine pet metara i galerija iznad glavnog ulaza u hram sa zapadne strane.
Eparhija šabačka zahvaljuje se svim priložnicima koji su novcem ili materijalom pomogli gradnju hrama Svete Trojice, kao i svima koji će ubuduće pomagati.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa