3. maj 2012.3. maj 2012.
SEĆANjE NA ĐURĐEVDAN

MIRIS KOLAČA IZ KREDENCA

Ivan L. Janković, protojerej ““ stavrofor rođen je 1878. godine od oca Lazara (sveštenika) i majke Marice. Umro je 1958. godine u Šapcu. Bio je jedan od osmoro dece. Završio je Bogosloviju u Rusiji i Duhovnu seminariju. Radio je kao paroh u Miličinci 18 godina, na mišarskoj parohiji 24 godine i u Prnjavoru osam godina. Oženio se Hristinom Mijatović ćerkom iz ugledne domaćinske kuće Steve i Anke Mijatović iz Mačvanskog Pričinovića.
Sa suprugom Hristom izrodio je desetoro dece. Osam sinova i dve ćerke. Sve je školovao i stvorio od njih čestite ljude. Jedan od sinova, Mihailo-Šica, kao pripadnik Đačkog bataljona streljan je 1944. godine u Popovo kod Bijeljine. Za svog života Iva je uspeo da posmrtne ostatke streljanih đaka prenese u zajedničku grobnicu u Šabac na groblje Donji šor.
Slavio je krsnu slavu Đurđevdan i to je bila lepa prilika da se iskupi cela porodica. Uglavnom su dolazili svi, a naročito posle Drugog svetskog rata kada je obeležavanje verskih praznika bilo strogo zabranjeno. Ovaj dan je predstavljao poseban praznik naročito za mlađe unuke jer su tad mogli da obuku ili obuju nešto novo što su im roditelji kupili ““patike, sandale, košuljice, haljinice i td.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa