16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu

Zahvalnost za čuvare prošlosti

Autor postavke viši arhivista Radomir Petrović ističe da se najveći deo arhivske građe odnosi na sudske sporove i vojničke potpore, odnosno zahteve rodbine nastradalih, ili invalida u ratovima
U Galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu za sugrađane, posetioce, istraživače i sve zainteresovane dostupna je izložba „Živan M. Urošević (1868-1951), lični fond“ koja prikazuje dokumenta koja je prikupio.

Živan M. Urošević rođen je 1868. godine u Trbušcu i nakon završetka osnovne škole na Oridu i dva razreda tadašnje Gimnazije u Šapcu dobija posao kao pisar i delovođa u opštini Oridskoj, a zatim i opštini Dragojevac. Svoj radni vek posvetio je prikupljanju dokumenata i sudskih spisa, jer je u jedno periodu bio i predsednik opštine Oridske, sekretar Skupštine okruga Podrinjskog, kao i predsednik suda i opštine Dragojevačke. Živan Urošević preživeo je strahote Velikog rata, a nakon završetak nastavlja da gradi karijeru u administraciji Podrinja. Aktivno je učestvovao u političkom životu između dva rata.

-Želeli smo da baš drugog novembra, na Dan oslobođenja Šapca u Prvim svetskom ratu otvorimo izložbu koja prikazuje jedno vreme. Gospodin Živan je bio svedok Velikog rata, sa vojskom je prešao Albaniju i nakon Krfa otišao u Francusku gde je bio predstavnik Crvenog krsta Srbije sve do 1917. godine - istakla je direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Svetlana Stanković i dodala da su ovakve izložbe pravo blago za istraživače, ali i sve one koji žele da bolje upoznaju srpsku istoriju.

-Trudimo se da Arhiv bude otvoren za sve građane, posebno istraživače i učenike. Verujemo da je važno da mlade generacije saznaju više o prošlosti svoje zemlje, naroda i da u našoj ustanovi kroz različite postavke mogu da steknu uvid u istoriju, ali i u sve ono što radi Arhiv - zaključila je Stanković.

Foto: Glas Podrinja


Autor postavke viši arhivista Radomir Petrović ističe da se najveći deo arhivske građe odnosi na sudske sporove i vojničke potpore, odnosno zahteve rodbine nastradalih, ili invalida u ratovima.

-Živan je sakupljao narodne umotvorine, anegdote, pouke iz života na selu. Kako obrađivati zemlju, zatim ispise iz časopisa o narodnom zdravlju i mnoge druge vredne podatke. Svoje beleške je uredno vodio, čuvao, razvrstavao, numerisao i dopunjavao tokom decenija. Sakupljao je novine i časopise (Politika, Vreme, Pravda, Šabački glasnik, Ratni invalid, Radikal, Samouprava). Ovom izložbom Arhiv odaje zahvalnost za sav trud i rad Živanu M. Uroševiću, kao i potomcima koji su sačuvali zaostavštinu i darovali je našoj ustanovi.

Porodica Kuzmanović poklonila je dokumenta koje je Urošević kao pisar, predsednik opštine Podrinje, okružni poslanik i sekretar Skupštine okruga Podrinjskog prikupio.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa