30. novembar 2023.30. nov 2023.
Foto: OŠ „Jevrem Obrenović“

Foto: OŠ „Jevrem Obrenović“

Hor OŠ „Jevrem Obrenović“ gostovao u Gerontološkom centru

Pesma povezala najstarije i najmlađe

Koncert hora OŠ „Jevrem Obrenović“ izazvao je mnogo radosti, sreće, a izmamio je i po koju suzu kod naših najstarijih sugrađana
Hor Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ odazvao se ljubaznom pozivu Gerontološkog centra u Šapcu i gostovao 22. novembra kod naših najstarijih sugrađana. Tom prilikom hor škole sa nastavnicom muzičke kulture Maricom Prijović izveo je bogat i raznolik program od osam tačaka.

Foto: OŠ „Jevrem Obrenović“


Prva pesma je svima bila poznata, pevao ju je sjajni Minja Subota. Mnoge generacije su odrasle uz čuvenu rečenicu: „Deca su ukras sveta!“ Sledeća pesma je bila narodna. Ona govori o ljubavi i nosi naslov „U livadi pod jasenom“. Sledeća numera „Oro se vije“ je dočarala atmosferu starih vremena kada se igralo - na jednoj strani su momci, na drugoj devojke, a dukati samo zveckaju. Bilo je i dve pesme sa istorijskom temom: „Kreće se lađa francuska“ i „Tamo daleko“. Pesme su posvećene obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu, dana kada se sećamo naših predaka. Srbija je u Velikom ratu izgubila preko milion stanovnika, gotovo trećinu stanovnika, oko 60 odsto muške populacije.

Foto: OŠ „Jevrem Obrenović“


Za simbol državnog praznika, Dana primirja, uzet je cvet Natalijina ramonda, takozvana biljka feniks – u znak sećanja na stradanja koje je Srbija podnela, a zatim se ponovo uspostavila kao država. Legenda veli da je od krvi kosovskih junaka nikao crven cvet, kosovski božur i da nigde nije tako crven kao na Gazimestanu. Pesma posvećena ovoj legendi je „Božuri“. Naredne dve pesme su bile sa ljubavnom tematikom, jer tu je sve isto od kada je sveta i veka: „Žubor voda žuborila“ i „Ima jedan mali Pera“. Publika je izvođače nagradila gromoglasnim aplauzom. Koncert hora OŠ „Jevrem Obrenović“ izazvao je mnogo radosti, sreće, a izmamio je i po koju suzu kod naših najstarijih sugrađana. Članovi hora i nastavnica muzičke kulture ostali su još malo posle koncerta da pričaju, da se druže i razmene mišljenja sa korisnicima i službenicima Gerontološkog centra. Svi su se složili da će se uspešna saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Posebna zahvalnost se upućuje direktorki Gerontološkog centra Mariji Marković i Aleksandri Dimitrić. Za bezbednost i sigurnost putovanja bilo je zaduženo saobraćajno Preduzeće „Duga“ Petlovača.
OŠ „Jevrem Obrenović“

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa