13. avgust 2009.13. avg 2009.
„ZORKA ““ ZAŠTITA BILjA“ ŠABAC

U „ZAŠTITI BILjA“ SE NE PREDAJU

„Zorka ““ Zaštita bilja“, da podsetimo, bila je 2004. godine prodata na aukciji Živanu Jojiću. Posle privatizacije, fabrika je prestala sa proizvodnjom, račun firme je bio blokiran, a radnici su 2006. godine štrajkovali tražeći poništaj privatizacije. Kako kupac nije ispunjavao ni investicione obaveze, Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor.
Posle raskida ugovora o privatizaciji 2006. godine, „Zaštita bilja“ tri godine pokušava da izvrši novu prodaju fabrike, ali zbog zaduženosti i velikog broja radnika nije mogla biti prodata u ovom periodu. U međuvremenu dolazi i svetska ekonomska kriza što još više komplikuje situaciju.
U poslednje tri godine, fabrika je imala nešto sopstvene proizvodnje, a nešto dorade. Prema rečima Branislava Mišića, privremenog zastupnika kapitala i v.d. direktor „Zorka ““Zaštita bilja“, dolazimo u jesen kada je potpuno neizvesno stanje u firmi, odnosno da li će uopšte nešto proizvoditi. On smatra da će verovatno biti nekih sitnih dorada, ali pošto firma nije u mogućnosti da uvozi sirovine, nije ni u mogućnosti da napravi veću proizvodnju. Da bi olakšali prodaju „Zaštite bilja“ bila su dva socijalna programa. U prvom krugu, iz fabrike je otišlo 140 radnika, a u drugom krugu 199 radnika; tako da je od ukupno 400 radnika ostalo 196 i taj broj je veliki, kako kažu u fabrici, ali kada bi postojao pravi vlasnik, fabrika bi mogla da radi i sa ovim brojem radnika...

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa