3. maj 2012.3. maj 2012.
SA GRADONAČELNIKOM ŠAPCA MILOŠEM MILOŠEVIĆEM O REZULTATIMA RADA OSMOGODIŠNjEG MANDATA I KANDIDATURI ZA TREĆI MANDAT

ZA BOLjI ŽIVOT GRAĐANA I SIGURNU BUDUĆNOST

Stvaranje povoljne klima za ulaganje, dovođenje investitora i podrška izgradnji fabrika i proizvodnih pogona su preduslov rešavanju najvećih problema građana, a to su nedovoljan broj radnih mesta, niske zarade i skroman budžet Grada. Osim toga, naši ciljevi su adekvatna socijalna politika, nastavak izgradnje infrastrukture, realizacija projekata vezanih za reku Savu, nastavak politike ravnomernog razvoja grada i sela. Za njihovu realizaciju tražimo podršku građana i verujem da ćemo je dobiti, kaže grado&
Već osam godina ste prvi čovek Grada. Čime su opredeljeni Vaši motivi da vodite Šabac?
- Najpre potrebama građana. Činjenica je da je razvoj i napredak grada imao uzlaznu putanju od 2001. do 2009. godine, ali ekonomska kriza koja je usledila nije poštedela nikoga. Tada smo morali da redefinišemo prioritete. Umesto ulaganja u infrastrukturu i podsticaj privrednim aktivnostima, budžetska sredstva usmeravali smo u oblast socijalne zaštite, izgradnju i obnovu školskih i zdravstvenih objekata u gradu i selima, kao i vrtića. Tako je motiv „da gradimo zajedno“ zamenila briga za decu i socijalno ugrožene, a sada se ponovo vraćamo na teren ekonomije jer Šabac ima odličnu perspektivu za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta, što jeste najefikasniji odgovor na ekonomsku krizu i nizak standard građana.
Određeni broj novih radnih mesta izvestan je ove godine, ali ono na šta Šabac računa u najvećoj meri uslediće po fazama u narednim godinama. Kako premostiti taj period?
- Aktivnom i adekvatnom socijalnom politikom. Solidarnost je ne samo temelj zdrave i stabilne zajednice, već i dokaz zrelosti društva. Zato smo proširili obim prava u oblasti socijalne zaštite. Od 1. septembra svi učenici od prvog do četvrtog razreda imaće besplatnu užinu, zdrav obrok pripreman pod nadzorom nutricioniste. Zatim, subvencije od 50 odsto u plaćanju komunalnih usluga preduzeća čiji je osnivač Grad, proširuju se na kategoriju građana koji po članu porodičnog domaćinstva nemaju prihod viši od 13.000 dinara, i u posedu nemaju ili ne koriste više od jednog hektara zemljišta. Takođe, uveli smo naknadu za drugo, treće i četvrto dete u iznosu od 10.000 dinara za porodilje u radnom odnosu i 15.000 dinara za nezaposlene porodilje. Do sada se naknada porodiljama od 15.000 dinara odnosila samo na prvorođeno dete. O odgovornoj socijalnoj politici uprave Grada govori podatak da je budžet za socijalnu zaštitu od tri miliona 2001. povećan na 136 miliona 2012. godine.
Šabac je među najprivlačnijim gradovima za investitore, što potvrđuju i italijanski industrijalci. Na kraju drugog mandata, da li mislite da ste imali propuštenih šansi?
- Kao lokalna samouprava, sve smo uradili da investitorima obezbedimo povoljan ambijent. Grad Šabac je uspeo da odgovori zahtevima italijanskog investitora, a to je komunalno opremljena lokacija odgovarajuće površine uz reku Savu, što je kruna politike Grada Šapca i potvrda njene ispravnosti. Najveći problemi građana i lokalne zajednice su nedovoljno radnih mesta, niske zarade i niski prihodi u budžet. Otvaranje fabrike „Danieli“ znači posao za 1.500 ljudi, ali i još toliko radnika angažovanih na pružanju usluga ovom gigantu u proizvodnji čelika, što je veliki podstrek razvoju uslužnih delatnosti. Reč je o najmodernijoj tehnologiji koja tokom procesa rada ispunjava najstrože ekološke standarde. Dolazak „Danielia“ značio bi početak ozbiljne industrijske proizvodnje i zavidnu poziciju Šapca na mapi industrijskih centara. To povećava šanse za izgradnju brze saobraćajnice Ruma-Šabac, odnosno povezivanje sa auto-putem Beograd-Zagreb, kao i za čišćenje korita Save i viši stepen plovnosti reke.
Kada će biti doneta odluka o izgradnji fabrike?
- Konačna odluka biće doneta u julu ove godine. Gradnja fabrike mogla bi da počne u martu 2013. a proizvodnja 2015. godine. Dolazak italijanskog investitora u Šabac bila bi investicija od pola milijarde evra, kakvu Srbija nije imala u prethodnih nekoliko decenija. Godišnje ova fabrika proizvede milion tona specijalnog čelika u vrednosti od milijardu evra. To bi potpuno izmenilo sliku spoljNotrgovinskog bilansa Srbije.
Počela je izgradnja fabrike SBE Srbija, kao sastavnog dela kompanije “Veskovini“, koja se bavi izradom mehaničkih delova namenjenih automobilskoj industriji. Investicija je vredna pet miliona evra, a u zavisnosti od rasta proizvodnje u fabrici “Fiatovih“ automobila u Kragujevcu, prozvodni kapaciteti biće dograđivani, tako da bi, prema sadašnjim projekcijama, ukupna investicija na ovoj lokaciji mogla biti oko deset miliona evra.
Šabac računa i na poljoprivredu. U čemu je Grad pomogao razvoj ove privredne grane i šta ćete učiniti da poljoprivredni proizvođači žive bolje od svog rada?
- Poljoprivreda je velika razvojna šansa ovog kraja. Zato smo pre šest godina osnovali Direkciju za poljoprivredu, zahvaljujući čijem posredovanju je u proteklih pet godina 10.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ostvarilo pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede u vrednosti od 2,5 milijarde dinara. U unapređenje poljoprivredne proizvodnje Grad je uložio više od 100 miliona dinara. Grad podstiče poljoprivrednu proizvodnju nizom mera: poboljšanje rasnog sastava ovaca, bušenje dubinskih bunara u bezvodnom području Pocerine, kreditiranje podizanja zasada trešnje, genetsko unapređenje stočarstva, kalcizacija zemljišta. Najnovijom merom - obezbeđivanjem beskamatnih dinarskih kredita za razvoj i modernizaciju poljoprivrede, pokazali smo bezrezervnu spremnost da pomognemo svakom poljoprivredniku ovog kraja da bolje živi od svog rada.
Izgradnja infrastrukture kojom se bitno izjednačava kvalitet života u gradu i selima bila je važan segment politike koju ste definisali i vodili. Kakvi su rezultati?
- Učinili smo Šabac prvim gradom u Srbiji po obimu izgrađene infrastrukture. Stvorili smo bolje uslove za život u selima: asfaltirali lokalne i nekategorisane puteve, šljunčili malske i atarske puteve. Od 1945. do 2005. godine asfaltirano je 175 km lokalnih i 20 km malskih puteva. Za samo šest godina, od 2005. do 2011. godine, asfaltirano je 100 km lokalnih i 180 km malskih puteva. Iz ovog poređenja uočljiva je dinamika radova koje smo preduzimali. Izgrađeno je 12 km trotoara u selima, rekonstruisano 170 km niskonaponske mreže i postavljeno 110 km javne rasvete. Imamo mrežu od 28 ambulanti na seoskom području. Daljim ulaganjem u seosku infrastrukturu učinićemo sela još boljim mestima za život.
Grad je bitno promenio izgled. Šapčani su ponosni na pešačku zonu i centar ali radilo se i na periferiji.
- Od 2001. do 2011. godine, od ukupno neizgrađenih 155 ulica, kolovoz je izgrađen u 125 gradskih ulica u ukupnoj dužini od oko 70 km. U istom periodu izgrađeni su i rekonstruisani trotoari u 54 ulice. Vodovodna mreža izgrađena je u 90, a kanalizaciona u 80 ulica. Maksimalan nivo bezbednosti u saobraćaju postignut je na 14 raskrsnica postavljanjem semafora, izgradnjom kružnih tokova i obezbeđenjem pružnih prelaza. U istom periodu izrađeno je 140 km vodovodne i 78 km kanalizacione mreže. Za 10 godina (od 2001. do 2011.) izgrađeno je koliko i tokom prethodnih 50 godina, odnosno dužina vodovodne i kanalizacione mreže je udvostručena. Šabac će, zahvaljujući pomoći Evropske unije, dobiti najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a Grad i Republika ulažu značajna sredstva u preduslove za izgradnju tog objekta. Iz fondova EU finansira se izgradnja Regionalne sanitarne deponije čime će Šabac rešiti jedan od najvećih problema. Sela će takođe biti u sistemu organizovanog odnošenja smeća.
Šabačke škole su među najuređenijima u Srbiji. Kakve će biti dalje aktivnosti u ovoj oblasti?
- Od 2001. godine u investicije, tekuće održavanje i nabavku učila i opreme uloženo je 800 miliona dinara. Izgrađeno je pet novih školskih objekata, a sve škole biće renovirane do kraja 2012. godine. U narednom periodu baziraćemo se na tekućem održavanju i nabavci savremenih učila i nastavnih sredstava. Nastavićemo sa stipendiranjem učenika i najuspešnijih studenata, finansiranjem prevoza učenika i nastavnika i istovremeno pronalaziti nove načine pomoći i podsticaja učenika.
Na šta ste, kao gradonačelnik Šapca, naročito ponosni?
- Osim lepših gradskih ulica i fasada i uređenijih sela, ponosan sam na Severozapadnu radnu zonu, jedinstvenu u ovom delu jugoistočne Evrope, sa kojom možemo spremno izaći pred bilo kojeg investitora. U vlasništvu Grada Šapca je 600 hektara zemljišta namenjenog izgradnji privredno-proizvodnih pogona, u čije je komunalno opremanje uloženo 10 miliona evra. Dolaskom italijanskih investitora “Veskovinija“ i “Danielia“, uz već izgrađene fabrike i pogone, jedna trećina kapaciteta Zone biće u punoj funkciji. Pojedinim investitorima na ovoj lokaciji već je obezbeđen status slobodne zone, a Grad je u pregovorima sa nadležnom republičkom ustanovom o prevođenju 300 hektara zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni u status bescarinske zone, čime ide u susret investitorima. Bez intenzivne privredne aktivnosti nema uslova za bolji život građana. Zato stvaramo povoljnu klimu za ulaganje i trudimo se da u tome budemo korak ispred drugih.
Očekujete da Vam građani Šapca povere i treći mandat gradonačelnika. Šta im obećavate?
- Tražim podršku građana za nastavak politike koja je donela dobre rezultate i učinila bitne pomake u svim oblastima života. Da zajedno osiguramo ono što smo postigli, da promenimo što nije valjalo, da obezbedimo bolji život i sigurnu budućnost našoj deci. Za mene je realizacija započetih poslova najveći motiv. Na listi mojih angažovanja prvo mesto zauzima dovođenje investitora i podrška privrednicima u izgradnji proizvodnih pogona jer smatram da je to najvažnije za poboljšanje kvaliteta života građana. Investicije, gradnja fabrika i nova radna mesta su uslov višeg standarda i boljeg života. To je politika za koju ću se zalagati i jedini put koji može doneti dobro građanima.
Ako budete izabrani za gradonačelnika Šapca, koji će biti prioriteti Vaši i stranke koja Vas kandiduje?
- Siguran sam da će tako i biti jer su ciljevi koje je postavila Demokratska stranka istovremeno i najznačajnije potrebe građana. Stvaranje povoljne klima za ulaganje, dovođenje investitora i podrška izgradnji fabrika i proizvodnih pogona su preduslov rešavanju najvećih problema građana, a to su nedovoljan broj radnih mesta, niske zarade i skroman budžet Grada. Osim toga, naši ciljevi su adekvatna socijalna politika, nastavak izgradnje infrastrukture, realizacija projekata vezanih za reku Savu, uređenje gradskog trga, nastavak politike ravnomernog razvoja svih naseljenih mesta na području grada. Za njihovu realizaciju tražimo podršku građana i verujem da ćemo je dobiti.
Kako vidite budućnost Šapca?
- Ekonomska sigurnost i prosperitet građana Srbije, pa tako i Šapca, vezani su za Evropu. Dobijanje statusa kandidata je veliki korak ka ostvarenju cilja kome svi težimo, a to je moderna Srbija u Evropi. To znači funkcionalne institucije, unapređenu infrastrukturu, ekonomsku, političku i pravnu stabilnost, a time i sigurnije poslovanje. I još konkretnije ““ novi evropski fondovi koji su nam od sada dostupni obezbediće sredstva za investicione projekte što je uslov za nova radna mesta, a time i više životni standard građana. Očekujemo značajniji razvoj poljoprivrede, trgovine, priliv novog kapitala, efikasniju proizvodnju zahvaljujući novim tehnologijama, povećanje kvaliteta robe uz smanjenje cena kao rezultat veće konkurencije i novih tržišta.
To je Šabac kakav vidim u budućnosti i za kakav ću se, zajedno sa svojim stranačkim kolegama i prijateljima zalagati.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa