10. maj 2012.10. maj 2012.
TRI VEKA OD ROĐENjA VELIKOG MISLIOCA

UMETNOST U SKLADU SA PRIRODOM

Sadnjom stabala bora, bukve i hrasta u dvorištima Biblioteke, Gimnazije i Gradske kuće, prošlog petka počelo obeležavanje 300 godina od rođenja Žana Žaka Rusoa
Pre dve godine, na preporuku Ambasade Francuske, Šabac je postao jedini grad van Evropske unije koji je pridružen projektu obeležavanja tri veka od rođenja velikog francuskog mislioca na čijim se idejama temelji moderno društvo. Nosilac programa na nivou Grada postao je tom prilikom šabački Narodni muzej, dok je simbolično, početak proslave jubileja, otpočeo prošlog petka sadnjom stabala bora, bukve i hrasta u dvorištima Biblioteke, Gimnazije i Dunjića kuće. Ovom činu, pored direktora ustanova kulture, predstavnika šabačke gradske uprave, prisustvovali su i gosti iz ambasade Republike Francuske u Beogradu.
- Sadnja drveća koje je stiglo iz parka Žana Žaka Rusoa obeležila je početak obeležavanja 300 godina od rođenja utemeljivača modernog društva. Mislioca koji je između ostalog poznat po svojoj ideji da umetnost ne treba da bude negacija prirode, tako da ne čudi podatak da je upravo ekologija izabrana da bude centralna tema projekta - rekla je ovom prilikom zamenica gradonačelnika Šapca Jasminka Ristivojević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa