31. maj 2012.31. maj 2012.
PROSLAVLjENA 60. GODIŠNjICA MATURE

RADOST I SEĆANjA

U generaciji maturanata Šabačke gimnazije 51/52. godine doktori nauka, profesori, inženjeri, lekari, ekonomisti...
U Šabačkoj gimnaziji u nedelju je 60. godišnjicu mature proslavila generacija 1951/52. godine. To je prva posleratna generacija, još uvek, kao i pre rata, sa osmogodišnjim gimnazijskim školovanjem. Prvo su polagali malu maturu, posle završenih četiri razreda, a potom veliku maturu. Poznata gimnazija pružala je mogućnost sjajnog obrazovanja svojim učenicima, pa nije čudno što je najveći broj iz generacije slavljenika završio više i visoke škole, sve do doktora nauka. Te, već davne, 52. godine prošlog veka, maturiralo je njih 120 u četiri odeljenja (dva muška, jedno žensko i jedno mešovito odeljenje).
U nedelju pre podne 40 slavljenika okupilo se u svojoj školi gde ih je toplo i srdačno primila direktorka Gimnazije, prof. Miroslava Ivanović-Šešić. Neki su doputovali čak iz Francuske i Švajcarske, a većina, uz domaćine Šapčane, iz Beograda i Novog Sada. Među slavljenicima su nakadašnji naučnici, doktori nauka, sudije, lekari, inženjeri, ekonomisti i stručnjaci iz drugih oblasti, sada penzioneri.
U prijatnoj atmosferi restorana „Romansa“, uz prigodnu muziku, slavljenici su zaista provodili srećne trenutke zajedno posle šest decenija. Među njima i poznati šabački profesor fizičke kulture Pavle Pavlović, zvani Labud, čiji je deda, Ljuba Pavlović, još 20-tih godina prošlog veka, bio direktor Šabačke gimnazije, i Milena Drenovac, devojačko Popović, profesor francuskog jezika u penziji iz Beograda, kćerka znamenitog profesora Gimnazije i kulturnog poslenika Živorada Žike Popovića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa