31. maj 2012.31. maj 2012.
DOBRICA ĆOSIĆ U „GLASU CRKVE“

SVEDOK VREMENA

U utorak, 29. maja, predstavljena knjiga „Bosanski rat“ koja predstavlja autorovo viđenje kao pisca, državnika i humaniste. O delu govorili Slobodan Gavrilović, direktor „Službenog glasnika“, Ilija Radulović, advokat i đakon Ljubomir Ranković. U ime svih sugrađana gosta pozdravio episkop šabački Lavrentije
Pred prepunim dvorišnim amfiteatrom „Glasa crkve“ u utorak predstavljena knjiga Dobrice Ćosića „Bosanski rat“. Našavši se u centru zbivanja kao prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije postaje učesnik i svedok svih događanja vezanih za bosanski rat. Njegovi humanistički pokušaji u očuvanju mira nisu naišli na odobravanje kako rukovodstva u Srbiji tako i u Bosni. Zbog toga rat je dobio tragične razmere sa nesagledivim posledicama.
-Teško je večeras napraviti neku sintezu jer u njoj je možda sto godina naših patnji, od 1912., od prvog Balkanskog rata do danas. U njoj je i ona golgota prvog rata i ona stradanja u Mačvi koja je opisao Arčibald Rajs. U njoj je ono stradanje srpsko koje je opevano u pesmama, ispričano u pričama i nedopevano i neispričano u istim tim pesmama i pričama. To je onaj san koji je nedosanjan, neostvaren, a pred našim očima se ostvaruje. San da sa one strane Drine Srbi imaju svoju državu. U njoj je ne samo značaj pisca Dobrice Ćosića već i istorijski značaj stvaranja Republike Srpske - rekao je idavač Slobodan Gavrilović.
Knjiga nastala iz dnevničkih zapisa donosi dubinu, lepotu, visinu i duhovnost ličnog autorovog pečata. Govoreći o delu advokat Ilija Radulović istakao je da je propovedajući smisao života srpskog naroda i tražeći puteve njegovog opstanka Dobrica Ćosić satanizovan od svih. Jedno je važno, a to je istina o bosanskom ratu.
Knjiga nudi ideju istorijskog pomirenja, odnosno suživota, za koji i on sam kaže da je u Bosni neophodan da bi ona bila to što jeste.
- Iako je Ivo Andrić rekao da je zemlja mržnje Bosna i da je to sudar i kopča kontinenata, religija, civilizacija, Dobrica Ćosić kao humanista i intelektualac i prosvetni čovek zalaže se upravo za to da na jednom istom prostoru mogu živeti ljudi potpuno isti. Zadatak čoveka i jeste da živi u suživotu sa svojim susedima. Mislim da je to i poruka ove knjige - rekao je đakon Ljubomir Ranković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa