31. maj 2012.31. maj 2012.
PEDESETNICA

SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE

„ I posle ću izliti duh svoj na svako telo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše...“ ( Joilj 2,28)
Jedan od najveličanstvenijih hrišćanskih praznika iz apostolskog vremena (Dap 2,1-22) proslavlja se u nedelju, 3. juna po novom kalendaru. Pedesetnica predstavlja ne samo poreklo i temelj Crkve nego i njen uzor, jer oko Apostola, u zajednici, behu prisutni i prvi hrišćanski učenici. Crkva crpi svoj unutrašnji život iz stalnog aktualizovanja Pedesetnice prizivanjem Duha. Zato i Jovan Zlatousti kaže da „mi možemo proslavljati Pedesetnicu u svako vreme“.
„Ako je Vaskrsenje Hristovo temelj našeg spasenja, onda je Pedesetnica njegovo ispunjenje, ostvarenje i usavršenje. Tek u svetlosti prisustva Svetog Duha, Crkva koju je Hristos osnovao na zemlji biva u potpunosti konstituisana, ostvarena, rođena za večnost i od društvene organizacije uzvedena do bogočovečanske zajednice Tela Njegovog“, piše protojerej Miloš Petrović.
„Sveta Trojica, Trojičin dan, Duhovi ili Pedesetnica je naziv praznika koji se slavi pedesetog dana posle Vaskrsenja Hristovog. U Jerusalimu, na dan praznika Senica, jednog od najvećih jevrejskih praznika, okupljalo se mnogo ljudi iz svih krajeva sveta. Na dan Svete Pedesetnice svi apostoli su bili tu, jer im je Hristos pre Vaznesenja rekao: „Ne udaljujte se od Jerusalima, nego čekajte obećanje Oca, koje čuste od Mene. . .“ (Lk. 24, 49).
Apostoli su se sabrali na molitvu u kući koja je, kao i sve ostale bila ukrašena travom i cvećem. Odjednom se čuo neobičan šum, koji je podsećao na hujanje silnog vetra. Sva soba u kojoj su bili apostoli odzvanjala je od te huke. Tada se pojavila neobična svetlost, koja se u vidu ognjenih jezika spustila na apostole. Svi su se ispunili Duhom Svetim i odjednom su počeli da govore jezicima stranih naroda, koje nikada pre toga nisu ni čuli. I ne samo to, nego su im se otkrile božanske istine i najdublja mudrost, koliko je moguće ljudskom umu da shvati. Postale su im jasne Hristove reči i dela, kao i smisao Hristovog dolaska na zemlju. Na apostole, neuke i proste ljude, ribare i radnike, se spustio Duh Sveti, treće lice Svete Trojice, i dao im znanje, prosvetlio um i ispunio božanskom snagom, da idu po svetu i propovedaju veru u vaskrslog Gospoda Hrista.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa