13. avgust 2009.13. avg 2009.
MIŠAR 1806 ““ 2009

ČAS SVANUĆA ZA SVAKU SRPSKU DUŠU

Sa porukom da će Trbušac za trajno biti saborište i mesto na kome će biti prenošene i negovane nacionalne i kulturne vrednosti srpskog naroda, u nedelju je u ovom selu, na Vodicama, kod stoletnih hrastova, održana prigodna svečanost u čast 203. godišnjice Mišarske bitke. Uz podršku opštine Vladimirci, proslavu su organizovali Mesna zajednica Trbušac i Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak Mišar“.
Pozdravljajući brojne goste, istinske narodne svetkovine, predsednik Skupštine opštine Vladimirci Dragan Simeunović podsetio je da je samo pre nekoliko godina prostor u Trbušcu bio prilično zapušten. Želje Mesne zajednice Trbušac i mišarskog društva su da se svake godine, u čast obeležavanja značajnog istorijskog datuma, nešto uradi i ostavi mladima u amanet, i da stoletni hrastovi budu mesto okupljanja. I raduje, naglasio je Simeunović, što se „istorijska čitanka koja teče, ne zaboravlja, i što je sve više onih koji dolaze na proslavu“.
Oplemenjujući prostor na kome je urađena i spomen česma, ove godine podignuta je „čeka“, sa porukom predsednika organizacionog odbora proslave prof. dr Marka Todorovića (inicijatora i donatora izgradnje „čeke“), da će kod stoletnih hrastova za trajno dočekivati prijatelje. A, podsećajući da je sve u čast 203. godišnjice slavnog boja iz prvog srpskog ustanka, istakao je da je Mišarska bitka napravila prekretnicu u razvoju istorije srpskog naroda: „Mišarska bitka za srpski narod znači mnogo, ono što za Rusiju znače Borodin i Borodinska bitka, to su za Srbiju Mišar i Mišarska bitka“...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa