16. maj 2024.16. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OBELEŽEN DAN POBEDE

Sećanje na prošlost usmerava put budućnosti

Vence su položili načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović sa saradnicima, gradonačelnik Aleksandar Pajić i zamenik gradonačelnika Milan Mačvan, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Socijalističke partije Srbije
Na današnji dan, pre 79 godina, kapitulirala je nacistička Nemačka, zbog čega se 9. maj obeležava kao Dan pobede. Kao i svake godine, u Šapcu su, na Donjošorskom groblju položeni venci na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma.

Foto: "Glas Podrinja"


Vence su položili načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović sa saradnicima, gradonačelnik Aleksandar Pajić i zamenik gradonačelnika Milan Mačvan, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Socijalističke partije Srbije.

Živorad Petković, predsednik SUBNOR-a, podsetio je da ovo udruženje okuplja nekoliko organizacija koje se bave negovanjem tradicije i poštovanjem učesnika ratnih sukoba na ovim prostorima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Naša istorija nas obavezuje da se borimo za pošten i pravedan odnos prema učesnicima svih ratova u kojima smo davali velike žrtve. Kako niko od njih ne bi bio zaboravljen mi smo pod našim okriljem objedinili nekoliko organizacija. Imamo i vojna i civilna udruženja, čak od poštovaoca Mišarske bitke, Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, sve do udruženja boraca iz poslednjih ratova. Organizujemo i mesne odbore po mesnim zajednicima, kako bi rad bio organizovaniji. Borci treba više da se uključe u programe vaspitanja i obrazovanja, jer su prethodni bili pod različitim uticajima Evrope i drugih država, tako da ima propusta, rekao je Živorad Petković.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić naveo je da živimo u teškom vremenu, kada se u Evropi i svetu ponovo otvaraju ratna žarišta i svakog dana imamo veliki broj žrtava, a da smo mi, kao slobodarski narod, protiv svakog rata, bilo gde u svetu. Istakao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije vode politiku kojom poštuju Povelju Ujedinjenih nacija i kojom pravo i pravdu staljaju iznad svega.

Foto: "Glas Podrinja"


-Šabac je u Drugom svetskom ratu imao više od 5.000 žrtava, ljudi su samo branili svoja ognjišta i želeli da ostanu svoji na svom. Kultura sećanja, koju svi zajedno treba da negujemo, usmerava nas gde to u budućnosti treba da idemo. Poznavanjem svoje slavne prošlosti znaćemo kakvi su nam putevi za budućnost, rekao je gradonačelnik Pajić.

Okupljene je govorom pozdravio potpredsednik SUBNOR-a Vladimir Ninković. Kako je istakao, nemački okupacioni režim bio je jedan od najsurovijih u Evropi.

Foto: "Glas Podrinja"


-Odluka maršala Vilhema Kajtela bila je da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 50 do 100 građana, a primenjivala se samo u Srbiji, Poljskoj i SSSR-u. Okupator je, uz bezrezervnu pomoć domaćih kvislinga, u Srbiji osnovao 19 koncentracionih logora, od čega su dva bila u Šapcu. Procenjuje se da je bilo 150.000 logoraša. Uprkos ogromnim žrtvama Srbija još uvek nema svoj vrt sećanja na žrtve drugog svetskog rata, a trebalo bi da ga ima. To je obaveza današnjih i budućih generacija. Istovremeno, to je naš dug prema istoriji i budućnosti srpskog naroda, rekao je Ninković.
M.M.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa