7. jun 2012.7. jun 2012.
GORAN ČOLIĆ MLADI FARMER IZ BOGATIĆA

NAJSJAJNIJI PEHAR NOVOSADSKOG SAJMA

Ovan Mićko II težak 197 kilograma, vlasništvo Gorana Čolića iz Bogatića, poneo titulu apsolutnog šampiona, na izložbi ovaca, na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
U jakoj konkurenciji od 22 izlagača, njegova grla su proglašena apsolutnim šampionima Novosadskog sajma u svim starosnim kategorijama Virtemberg rase.
Mićko, ovan plemenitog porekla i služi za priplod. Prema rečima Čolića, ovaj ovan dnevno pojede kilogram zrnaste hrane i pola bale sena.
Na farmi ima 150 ženskih ovaca i 19 priplodnih ovnova različitih linija.
- Tokom dve godine proizvedem oko 400 jaganjaca, koje ostavljam za priplod ili prodajem. Ovčarstvo se isplati, ali pod uslovom da se gaji više stotina grla. Potrebno je godinu dana da bi se formiralo jedno grlo. Ako ima ostale perfomanse moglo bi da ide u priplod i da se izlaže na sajmu. Ove godine imali smo tri trojke, a prošle četiri četvorke. Veoma je važno da se drži čista rasa. Mešanjem se ništa ne postiže, kaže ovaj mladi vlasnik farme ovaca.
Goran se ovčarstvom bavi dvanaestak godina. Jaganjci Virtemberg rase dostižu kilažu sa dva i po meseca 35 kilograma. Dešava se da neka grla budu teška i do 50 kilograma, a to najviše zavisi od ishrane. Poslednjih devet godina redovan je učesnik poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa