30. maj 2024.30. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Učenici iz Slovačke u poseti šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi

Sličnosti spajaju, razlike obogaćuju

Tradicionalna razmena u periodu od 26. do 31. maja u okviru koje šabački učenici borave u Nitri, a slovački u Šapcu
U okviru tradicionalne razmene koja se odvija svake godine, učenici iz Srednje veterinarske škole u Nitri borave u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Šapcu. Istovremeno, šabački đaci u istom periodu, od 26. do 31. maja, gosti su Slovačke.

Nova znanja i pristup
-To je prijateljska razmena koja se odvija svake godine, gde naši učenici u istom periodu odlaze u Srednju veterinarsku školu u Nitri u Slovačkoj i njihovi učenici dolaze kod nas sa ciljem da se vidi razlika, čak i sličnosti u pristupu praktičnoj nastavi. U isto vreme, da se uoče i razlike i sličnosti vezane za kulturološke i istorijske znamenitosti i činjenice- objasnila je profesorka veterinarske grupe predmeta u šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi Tamara Tomić.

Profesor Peter Šmehyl i učenici trećeg razreda: Timea, Ana, Zina, Stela, Damjan, Martin i Stanislav, doputovali su u nedelju u Šabac, a u Nitru se vraćaju u petak.

Foto: Glas Podrinja


-Pošto su ovog puta došla četiri veterinarska tehničara, dva kinologa i jedan poljoprivredni tehičar, oni imaju prilike na našoj školskoj ekonomiji da rade praktičnu nastavu zajedno sa našim učenicima vezanu za oblast za koju se školuju. Imamo saradnju sa Veterinarskom stanicom Šabac koja ih svake godine primi u svoju ambulantu i pokaže još intenzivniji program kad je veterinarska medicina u pitanju. Oni ovde zaista dobijaju jedan uvid kako se radi, kakav je pristup- objasnila je profesorka.

Gosti su pohvalili gostoprimljivost i ljubaznost domaćina, kao i njihovu otvorenost u komunikaciji, budući da su se osetili prijatno od prvog momenta od kad su došli.

-Sviđa im se okruženje, jer ima dosta životinja. Naši učenici su jednako otvoreni da ih prihvate, komuniciraju na engleskom, iako su naši jezici jako slični. Uviđamo sličnosti u rečenicama, rečima. Zoološki vrt im je privukao pažnju, ali i životinje uopšte, jer ih imamo popriličan broj, veliko je školsko imanje i to je ostavilo utisak na njih- istakla je Tomićeva.

Foto: Glas Podrinja


Sa njom se saglasio profesor Peter Šmehyl, koji je primetio da je šabačka škola opremljenija za praktični deo nastave.

Briga i posvećenost
-U šabačkoj školi ima mnogo više životinja nego kod nas. Mi imamo iste vrste, ali samo dve krave i nekoliko ovaca. To je dovoljno za učenike, ali ovde je prava farma. Stacionarani smo u urbanom delu grada, nemamo imanje u okviru škole, pa naši učenici nemaju mogućnost da obavljaju praksu u školi. Moraju da idu na drugu farmu, da vežbaju. To je najveća razlika. Ovde su ljudi izuzetno posvećeni svom poslu, u šta smo se uverili i tokom boravka u Veterinarskoj ambulanti. To je i za mene i za đake bilo značajno i prosvetljujuće iskustvo- naglasio je profesor.


Zina Valkusova je rekla da joj se posebno sviđa okruženje u kome se nalazi škola.

-Lepo je, čisto, vidi se da se i učenici i profesori posvećeno brinu o školskom imanju. Ostavili su veoma lep utisak na mene, ljubazni su i pravi predstavnici škole. Prijateljski su nastrojeni i baš smo se osetili dobrodošlo. Tamara je veoma ljubazna i puna razumevanja, od nje smo mnogo čuli i o kulturi srpskog naroda. Životinje na imanju su čiste, ima ih mnogo više nego kod nas i vidi se da se sa pažnjom odnose prema njima- primetila je Zina, dok je Stela Hricova, saglasivši se sa njom, napomenula da su joj se posebno dopali konji.

-Svideli su mi se konji, štale u kojima su smešteni, veoma su lepi, negovani. Ima mnogo više zelenila i životinja nego kod nas. Manastir Kaona koji smo posetili u ponedeljak je veoma interesantan, okružen prelepom prirodom i zelenilom. Odiše spokojem, a naročito sam uživala u cvrkutu ptica. Učenici su ljubazni, prijateljski nastrojeni, tako da smo se brzo sprijateljili- naglasila je Stela.

Tokom posete slovačkih učenika, predviđeno je da osim redovne prakse na školskoj ekonomiji i u veterinarskoj stanici, imaju izlete u Rezervat prirode Zasavica, Sremsku Mitrovicu, kao i da obiđu grad, posete Centar za stručno usavršavanje i gradski bazen.
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa