7. jun 2012.7. jun 2012.
IZMEĐU REDOVA

HOĆU, NEĆU

Ovo što se dešava oko sastavljanja Vlade Srbije, liči na onaj cvetić što ga narod zove “hoću, neću“. Ko otkine više liski taj će i doći do cveta.
Ustvari, postoji i ona narodna “Dogovorićemo se, al“™ će biti kako ja kažem“. Sad samo treba saznati ko stoji iza toga “Ja“.
I dok se oni prebiraju, nije na odmet podsetiti kako se to radilo u staroj Miloševoj Srbiji. Prilikom izbora ministara knez Miloš je obraćao pažnju na fizičke osobine. Umni Slobodan Jovanović, je mnogo kasnije, primetio “On ima dar primitivnog čoveka da po fizičkim osobinama pogađa i moralne, i zna da prost svet poštuje onoga koji mu već svojom pojavom uliva poštovanje“. Tako je Miloš odbio jednog kandidata za ministra pravde obrazloženjem “Vidiš koliki mu je trbuh, mora biti neka nebriga“. Pa je i knez Mihailo, za oca rekao“Babo voli starešine krupne, glavate i plećate...“ I sad, đavo će ga znati što li je ova priča aktuelna i danas.
Ovi dani, sad nekako posle Tomindana, odnosno posle 20. maja, nekako liče na dane posle 5. oktobra one godine. Politički a i životni prostor nam je sav isprepletan silnim preletačima, presretačima, čuvarima novog poretka i kojekakvim du... liscima. Tako je svaka priča o istoriji koja se kod Srba ponavlja, stvarno izlizana.
Narod pita kako sad pa to, nemamo vladu a cene skaču. Ko li to odobrava.
Tako oni iz senke, preko onih na svetlu, najavljuju nova poskupljenja tokom leta i jeseni. Znači da ćemo u zimu ući baš dobro ohlađeni. I ojađeni.
“Da bi nam bilo bolje, prvo treba da nam bude gore“ reče jedan među Srbima koji, naravno, za sebe misli da je pametan. Sve od goreg, gore.
I Srbija dobila inkviziciju. To mu dođu oni koji u ime države od naroda naplaćuju dospele obaveze za koješta, od neplaćenih telefona do poreza. Eto, sad je u ovoj našoj lepoj demokratskoj zemlji, legalizovano uterivanje dugova, odnosno, ozakonjen je državni reket. Pa naravno, što bi se to radilo tajno.
Neki dan tamo negde na onom trulom Zapadu, dokoni ljudi organizovali dan kolača i nama slikom pokazali kako ti truli zapadnjaci žderu slatkiše. Oni se baš primili onog princezinog saveta “Ako nemate hleba, vi jedite kolače“. Tamo oni.
I kod nas u Šapcu, nekako oko izbora, organizovano “Veče kupovine“. Nezvanično se saznaje da tom svečanom događaju nisu prisustvovali bivši radnici “Zorke“, ni AIK-a, ni “Šećerane“, ni “Šapčanke“, ni “Izgradnje“, ni “Name“, ni...

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa