6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: Škola primenjenih umetnosti

Foto: Škola primenjenih umetnosti

Izložba najtalentovanijih maturanata u Kulturnom centru

Lena i Violeta predstavile svoje radove

„Verujem da će Lena i Violeta biti uspešne u oblasti umetnosti kojom planiraju da se bave i u nastavku školovanja, a mi već sada, sa radošću iščekujemo njihove buduće izložbe“, direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić
U galeriji Kulturnog centra do 7. juna otvorena je izložba najtalentovanijih maturanata Škole primenjenih umetnosti - Lene Gligorić, dobitnice nagrade za likovno stvaralaštvo (mentor Mladen Pantelić) i Violete Tadić, dobitnice nagrade za postignuća u oblasti primenjenih umetnosti (mentor Ljiljana Ajdarić).

- Zahvaljujemo Kulturnom centru na kontinuiranoj podršci umetničkom stvaralaštvu naših učenika, organizacijom sada već tradicionalne, ali veoma važne izložbe. Dve vrsne, talentovane učenice, svaka u svojoj oblasti, darovale su nam vrednu izložbu koja govori ne samo o njihovom talentu, pregalaštvu, posvećenosti i ljubavi prema umetnosti, već i o podjednako važnom pedagoškom pristupu njihovih mentora, Ljiljane Ajdarić i Mladena Pantelića, ali i ostalih profesora u školi. Verujem da će Lena i Violeta biti uspešne u oblasti umetnosti kojom planiraju da se bave i u nastavku školovanja, a mi već sada, sa radošću iščekujemo njihove buduće izložbe – navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Lenini i Violetini radovi višestuko nagrađivani
Lenini radovi obuhvataju tradicionalne crtačke i slikarske tehnike, kao i savremene tehnike digitalne ilustracije i grafičkog dizajna.

Lena Gligorić, Foto: Škola primenjenih umetnosti


- Ovo je moja prva samostalna izložba. Drago mi je što je škola primetila moj talenat i trud koji sam uložila tokom četiri godine školovanja. Sve što sam naučila biće mi dragoceno i na Fakultetu primenjenih umetnosti koji planiram da upišem – istakla je Lena.

Violeta je svoj svet gradila kroz tanani, dragoceni umetnički crkveni i narodni vez.

- Velika je čast imati samostalnu izložbu u Kulturnom centru, veoma sam uzbuđena i jedva čekam da posetioci vide moj rad, s obzirom da on nije standardan i da se danas u Srbiji retko ko bavi crkvenim umetničkim vezom – dodala je Violeta.

Violeta Tadić, Foto: Škola primenjenih umetnosti


Podrška profesora i mentora
Na otvaranju izložbe, obe učenice su istakle zahvalnost svojim mentorima, ali i ostalim profesorima koji su ih podučavali i pružali podršku tokom četvorogodišnjeg školovanja, a njihovi mentori su ih pohvalili za studioznost u pristupu svakom zadatku, otvorenost za nova saznanja i autentičnost.

-Lena Gligorić, dobitnica nagrade za likovno stvaralaštvo, svoj rukopis oblikuje na tragu istraživanja kroz crtež, sliku, ilustraciju, grafiku i dizajn. Od samog početka Lenina umetnička orijentacija usmerena je na različite likovne i dizajnerske tokove. Svojim unutrašnjim osećajem, oblikuje delo i gradi nove svetove u kojima posmatraču, osim vizuelnog doživljaja, daje prostor za razmišljanje, analizu, emociju, divljenje...Svoj slobodan, iskren, miran i topao duh, Lena prenosi na svoje radove na kojima su linije razigrane, a tonovi dišu i trepere. Njene figure žive...U Školi primenjenih umetnosti, Lena je podigla lestvicu visoko, ostavljajući nas u iščekivanju njenih budućih stvaralačkih uzleta u savremenim, digitalnim grafičkim alatima, kojima već sada suvereno vlada, ali i u oblasti primenjenog slikarstva, u kojoj planira da se profesionalno usavršava – rekao je mentor Mladen Pantelić.

Profesorka i mentor Ljiljana Ajdarić podelila je svoje impresije u učenici i pohvalila njen rad i zalaganje tokom školovanja.

-Violeta Tadić, dobitnica nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti, uvek je sebi postavljala izuzetno visoke ciljeve, tako da je i ova nagrada samo logičan nastavak tog toka. Spremna za rad i konstruktivnu kritiku, lako postiže zadati cilj, ostavljajući nas, svojim radovima, bez daha.

Beskonačna igra tkanina, niti, bisera i perlica, vodi u neslućene visine, a pedantnost izrade, svojom minucioznošću i filigranskim prepletima, oduševljava kako posmatrače, tako i poznavaoce tehnika crkvenog umetničkog veza. Svesna svoje potrebe da uči i napreduje, Violeta proučava i druge tehnike veza, koje nisu predviđene školskim planom i programom, pokazujući ljubav i težnju za daljim usavršavanjem u ovoj specifičnoj i zahtevnoj oblasti. U Violetinim radovima izražene estetike, zasigurno ćemo uživati i na nekim budućim izložbama.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa