6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: Canva

Foto: Canva

SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Usvojene izmene i dopune budžeta

U prošloj godini smo ostvarili 544 miliona prihoda, a 559 miliona rashoda i izdataka. Znači, deficit budžetski je oko 15 miliona dinara i pokriven je iz viška prihoda iz ranijih godina. Možemo reći da su i prihodi i rashodi ostvareni sa minimalnim razlikama od očekivanih. To znači da je bilo realno planiranje u 2023. godini- zaključio je Kovačević
Među tačkama koje su se našle na dnevnom redu prošlonedeljne sednice Opštinskog veća Koceljeva jedne od najznačajnijih bile su Odluka o završnom računu budžeta za prošlu godinu kao i predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Kako je objasnio šef odseka za finansije u lokalnoj samoupravi Mileta Kovačević, odluka o završnom računu budžeta je sublimacija celog finansijskog poslovanja u prethodnoj godini, koja potvrđuje da je budžet planiran realno, te da ona sadrži sve potrebne priloge i dokumenta.

–U prošloj godini smo ostvarili 544 miliona prihoda, a 559 miliona rashoda i izdataka. Znači, deficit budžetski je oko 15 miliona dinara i pokriven je iz viška prihoda iz ranijih godina. Možemo reći da su i prihodi i rashodi ostvareni sa minimalnim razlikama od očekivanih. To znači da je bilo realno planiranje u 2023. godini- zaključio je Kovačević.

U ovogodišnjem planu prihoda i rashoda došlo je do promena te je bilo potrebno doneti rebalans budžeta. Njegov predlog usvojili su članovi Opštinskog veća, pa se ovaj dokument našao i na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta.

Od početka godine, odnosno od usvajanja prvobitnog predloga odluke o budžetu prihodi i primanja povećani su za preko 25 miliona dinara. U istom iznosu povećani su rashodi i izdaci, tako da je ukupni fiskalni deficit ostao isti i iznosi gotovo 513 miliona dinara.

–U delu prihoda imamo ukupno 35 miliona 364 hiljade namenskih transfera koje smo ostvarili od usvajanja odluke o budžetu ili zaključenih ugovora na osnovu kojih ćemo u narednom periodu ostvariti te namenske transfere. To su, pre svega, transfer od 17 miliona dinara za dečje igralište u Draginju, pa 5 miliona 810 hiljada od Ministarstva rudarstva i energetike za program energetske efikasnosti, 2 miliona 307 hiljada od Ministarstva rada i zapošljavanja za deo socijalne politike za geronto domaćice i za “Poletarac” za nabavku didaktičke opreme 247 hiljada 500 dinara- objasnio je Kovačević.

Osim toga, prema njegovim rečima, izgradnja pijace se privodi kraju pa na osnovu ugovora koji će biti zaključen sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je većinski investitor, zbog dodatnih radova koji koštaju 18 miliona dinara potrebno je obezbediti polovinu iznosa iz opštinske kase.

–Dakle, pored 57 miliona dinara koje smo platili u prošloj godini potrebno je još devet. Takođe, imamo obavezu da bi pijacu stavili u funkciju da izvršimo opremanje, pre svega tezgama i drugim inventarom, a procenjena vrednost je oko pet miliona dinara. Znači, što se tiče pijace, ukazala se potreba da ovim rebalansom obezbedimo još 14 miliona dinara. Tu je i nabavljanje opreme za dečje igralište u Draginju- rekao je Kovačević i dodao da je, pored sredstava koje će koceljevačka opština dobiti od nadležnog ministarstva za energetsku efikasnost potrebno obezbediti još tri miliona iz lokalnog budžeta, što je i predviđeno ovim predlogom rebalansa. Sa druge strane, kako bi ostali u okviru istog budžetskog deficita, smanjeni su određeni rashodi poput izdataka za izgradnju saobraćajne infrastrukture za 22 miliona dinara iz sopstvenih izvora. Osim toga aktivnim planom zapošljavanja nije predviđeno sufinansiranje javnih radova pa se ta stavka briše iz budžeta.

O rebalansu i realizaciji projekata govorio je i predsednik Opštinskog veća Dušan Ilinčić koji je istakao da se kontinuirano obezbeđuju sredstva, te da se ono što je započeto i dalje radi.

–Nastavljamo sa mnogim projektima. U putnoj infrastrukturi urađeno je mnogo i nastavićemo da radimo i dalje. Svakim danom pijaca dobija sve lepši izgled i za naše uslove deluje impozantno. U Draginju ćemo raditi školsko igralište i za njega su sredstva obezbeđena. Bavimo se vitalnim stvarima, rešavanjem problema u vodosnabdevanju, regulacijom Tamnave...Ovih dana radimo na novim istražnim bušotinama kako bi došli do novih količna vode. Tu imamo velikih problema i enormnih troškova, ali voda je nešto što je prioritet i bez čega ne može. Izbušili smo nov bunar koji ćemo, nadam se, pustiti u funkciju za nekih petnaestak dana- poručio je Ilinčić. On je podsetio da se završava i rekonstukcija škole u Batalagama kao i deo Ubskog puta koji prolazi kroz Donji kraj prema Zukvama.


–Ono što nije vidljivo a na čemu se radi intenzivno to je i rekonstrukcija elektro mreže od Banjana prema Koceljevi gde ćemo nadam se u narednom periodu imati zatvoren prsten vezano za snabdevanje strujom. Veliko je ulaganje i očekujemo veliki napredak u toj oblasti. Tu je i trafo 110 kroz 20 kilovolti što će biti od ogromne važnosti za Koceljevu- ocenio je predsednik Opštinkog veća i predsednik opštine i najavio da ovaj kraj očekuju nove investicije, ne precizirajući o čemu je reč.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa