6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prva prezentacija održana u Svečanoj sali Zavoda za javno zdravlje

Digitalizacija kao osnova za razvoj fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja

Prepoznajući međusobnu povezanost fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja, promocija ima za cilj da pruži podatke o mogućnostima savremenih rešenja pomoću obrazovanja i savremenih digitalnih besplatnih alata
Medijski edukativni centar pokrenuo je inicijativu promocije projekata iz grupe „Digitalizacija kao osnova za razvoj fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja“ koji su dizajnirani da nađu najbolje načine upotrebe digitalnih znanja i veština za podsticanje opšteg napretka zajednice. Prva prezentacija održana je u Svečanoj sali Zavoda za javno zdravlje prošlog četvrtka, a druga u OŠ „Sveti Sava“ istog dana. Prepoznajući međusobnu povezanost fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja, promocija ima za cilj da pruži podatke o mogućnostima savremenih rešenja pomoću obrazovanja i savremenih digitalnih besplatnih alata. Ova inicijativa je veliki korak napred i uključuje poziv zainteresovanih u dva projekta koje trenutno u Srbiji izvodi Medijski edukativni centar, ADEDU i GenAIEdu.

Foto: "Glas Podrinja"


Edukacija i osnaživanje
-Veliko mi je zadovoljstvo što se ovogodišnja kampanja održava i kod nas u Šapcu. Od velikog je značaja ova incijativa i ovakva vrsta edukacije, kao i osnaživanje zaposlenih u prosveti, nastavnika, trenera i roditelja koji imaju decu sa poteškoćama sa učenjem. Ono što je od izuzetno velike važnosti je što prezentaciju, pored ove zdravstvene ustanove, imaju priliku da vide i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ koju pohađaju deca sa teškim i retkim bolestima- rekla je članica Gradskog veća zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost Mina Mijailović.

Foto: "Glas Podrinja"


Projekat „Pristupačno digitalno obrazovanje“ koji je predstavljen ima za cilj da podrži nastavnike, trenere i obrazovne centre u unapređivanju veština i inoviranju obrazovnih programa. Ideja je da pomogne osobama sa teškoćama u učenju, omogućavajući im (preko nastavnika, trenera i roditelja) bolji pristup digitalnim alatima i sadržajima. Takođe, ADEDU radi na tome da doprinese uključivanju ove ciljne grupe u proces digitalne tranzicije i društvenog uključivanja. Predsednik Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević istakao je da je projekat motivisanja ljudi da se uključe u digitalno opismenjavanje i koriste sve mogućnosti koje digitalizacija nudi jako bitan za sve sektore društva, a posebno za decu koja imaju teškoće u učenju, njihove nastavnike, trenere i roditelje.

Foto: "Glas Podrinja"


-Posebno je bitna za ljude koji rade u javnim institucijama, jer se naša država digitalizuje i pre svega svi službenici treba da nauče osnovne pojmove digitalne pismenosti da mogu da pomognu i onima koji koriste i onima koji tek hoće da koriste, da pristupe digitalnoj bazi podataka i da im se olakša život. Zahvalan sam što Grad Šabac pozitivno odgovara na naše inicijative- naveo je Rajčević.

Foto: "Glas Podrinja"


Dr Ana Pajičić iz Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Šabac izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da se prate trendovi u digitalizaciji koji će doneti dobrobit korisnicima usluga.

Kursevi
-Čast nam je i zadovoljstvo što ćemo danas ugostiti uvažene prijatelje i goste. Jako nam je važno da ispratimo digitalizaciju. Krenuli smo sa digitalizacijom u zdravstvu, tako da ćemo ispratiti digitalizaciju u školstvu. Veoma je bitno da pomognemo osobama koje imaju poteškoće da se uklope u ovaj sistem, u ovu inovaciju, tako da ćemo se potruditi da približimo korisnicima ove nove trendove koji su u začetku i koji će nastaviti da traju- naglasila je Pajičićeva.

Na prezentaciji je govorio i dr Stefan Mandić Rajčević sa Instituta za socijalnu medicinu, Medicinskog fakulteta u Beogradu, Laboratorija za infodemiju i upravljanje infodemijom.

Foto: "Glas Podrinja"


Glavni cilj projekta GenAIEdu, koji je takođe promovisan, je osnaživanje i podrška zaposlenima u prosveti - nastavnicima i trenerima - u procesu digitalnog obrazovanja i transformacije širom Evrope (mi smo zaduženi za Srbiju), u pružanju osnovnih digitalnih veština i posebno znanja i razumevanja generativne veštačke inteligencije (GenAI) i korišćenja GenAI u njihovim obrazovnim i ostalim aktivnostima. Kursevi su onlajn, potpuno besplatni i svi zainteresovani se mogu uključiti, a posebno su namenjeni učiteljima, nastavnicima, profesorima iz centara za obrazovanje odraslih i organizacije za stručno obrazovanje i obuku- odnosno svi uključeni u obrazovne aktivnosti koji žele da saznaju više o generisanoj veštačkoj inteligenciji (GenAI).
D.D.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa