6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

KONFERENCIJA ZAJEDNO ZA SRBIJU

Potvrđene nepravilnosti

Gradski odbor stranke Zajedno održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj su govorili o nepravilnostima u radu javnih preduzeća. Kako su naveli, nakon prethodne konferencije zatražili su informacije o poslovanju od javnih preduzeća i deo informacija su dobili.

-Izrazili smo sumnju u niz informacija navedenih u dokumetnima dostavljenim odbornicima u Skupštini grada Šapca za sednicu Skupštine održanu 7. maja. Institucijama smo, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacijama od javnog značaja, uputili zahtev za dostavljanje dokumenata na osnovu kojih bismo mogli da zaključimo da li smo bili u pravu. Moram da pohvalim deo javnih preduzeća koja su nam odgovorila i to u veoma kratkom roku i dostavila deo dokumentacije koju smo tražili. Na osnovu te dokumenatacije zaključili smo da je i gore nego što smo mislili. Utvrđeno je da se predsednicima dva sindikata svakog meseca isplaćuju prekovremeni sati, i to jednom svakog meseca po 16 prekovremenih sati, a drugom predsedniku 32 prekovremena sata.

Uotvrđeno je da rešenja za prekovremeni rad predsednika sindikata ne postoje, suprotno zakonskim propisima. Pitamo zašto sindikalne aktivnosti ne obavljaju u toku radnog vremena i zašto se jednom isplaćuje duplo više nego drugom? Da li su ovi prekovremeni sati možda nagrada za lojalnost, rekao je Zoran Tošić.

Takođe je govorio u o ugovorima koje JKP „Stari grad“ ima sa firmom „Alijansa“ iz Beograda i to od 2023. godine. Ugovor je sklopljen po osnovu „usluga tekućeg održavanja i popravki“, međutim u Zajedno veruju da se na ovaj način angažuju dodatni radnici.

Govorio je i o JKP „Vodovod Šabac“ i naveo da se iz izveštaja dostavljenog odbornicima vidi da je ovo preduzeće u minusu od 30 miliona dinara, kao i da su investicije manje za 69 odsto od najavljivanih, a da su subvencije iz budžeta manje 41 odsto.

Aleksandar Mijailović govorio je o JP „Infrastruktura“ kojima su postavili pitanja u vezi sa ležećim policajcima u gradu. Kako je naveo, na deo pitanja su dobili odgovor, a na deo ne.

-Pitali smo koliko je ležećih policajaca postavljeno, kolika je bila njihova cena i gde su sve postavljeni, kao i da nam se dostavi potpuna dokumenatacija o postavljanju. Dobili smo odgovor da je postavljeno 96 ležećih policajaca u 2023. i 2024. godini, ali da se do kraja godine više ne planira postavljanje novih. Međutim, nismo dobili nijedan drugi odgovor. Ne znamo koliko su koštali, samo nam je odgovoreno da se postaljaju na zahtev građana, rekao je Mijailović.

Dodao je i da su se žalili povereniku za zaštitu podataka od javnog značaja zbog informacija koje su tražili, a nisu dobili.
M.M.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa