7. jun 2012.7. jun 2012.
ZELENI SRBIJE

OSTAVITE PUŠENjE

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležen je 31.05. Ovim povodom Zeleni Srbije Pokret za Šabac organizovao je ispred Stare robne kuće akciju Ostavite pušenje- sačuvajte zdravlje. Akcija se sastojala u deljenju edukativnog materijala i izlaganja slika koje ukazuju na štetnost pušenja, a građani su mogli i da ostave svoje cigarete u posudi određenoj za to.
-Duvanski dim nema ni jednu korisnu supstancu, ali ima 4.000 supstanci koje štete zdravlju, a čak 43 su kancerogen. One izazivaju različite karcinome, učestvuju u razvoju hroničnih opstruktivnih bolesti. Kod pušača je 48 odsto učestaliji karcinoma pluća u odnosu na populaciju koja ne puši. Kod trudnica koje su kako aktivno tako i pasivno izložene duvanskom dimu velika je verovatnoća da dođe do spontanog pobačaja, deca se rađaju prevremeno i dosta su lakša, rekao je Vladimir Andrić iz Pokreta zelenih.
On je naveo da se dnevno popuši 76 miliona cigareta, što je 3.100.000 evra. Dodao je da je u 20. veku 100 miliona ljudi umrlo od posledica pušenja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa