13. jun 2024.13. jun 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANI PRVI DANI BOROVNICE U PRNjAVORU

Nijanse plave

Organizatori su na ideju došli podstaknuti sve većim brojem plantaža borovnica u Mačvi. Sadnja voća jeste isplativa, ali zahteva i neprestani rad
Čizkejk od borovnice u čaši, Danijele Savić iz Prnjavora, najlepši je specijalitet na prvim Danima borovnice, napravljen od ovog voća. Na manifestaciji je svoje plodove predstavilo petnaestak proizvođača, a veliki broj meštana došao je da degustira plave bobice i proizvode napravljene od njih, kao i da uživa u muzičkom delu programa.

Foto: Glas Podrinja


Događaj su, sa željom da postane tradicionalni, proteklog vikenda, organizovali Udruženje Artvizija i Tim radio.

-Zadovoljni smo obzirom da se Dani borovnice organizuju prvi put. Odazvao se veliki broj domaćica i plantaža i nadamo se da će sledeće godine sve biti još mnogo masovnije. Bilo je naporno sve organizovati, ali imali smo veliku pomoć ekipe koja je radila sa nama i na kraju se sav uloženi trud isplatio, rekla je Sara Kojić u ime organizatora Udruženja Artvizija.

Sara Kojić, Foto: Glas Podrinja


Organizatori su na ideju došli podstaknuti sve većim brojem plantaža borovnica u Mačvi. Sadnja voća jeste isplativa, ali zahteva i neprestani rad.

Dvodnevni program
Manifestacija je počela u subotu, podelom borovnica u Pešačkoj zoni u Šapcu, a potom i obilaskom plantaža. Izložba fotografija Nešketa Bez Greške, inspirisana borovnicama, otvorena je u nedelju ujutru u Domu kulture Prnjavor. Nakon toga je organizovano takmičenje domaćica u pravljenju specijaliteta od ovog voća, kao i slikarska radionica za decu, na odgovarajuću temu.


Foto: Glas Podrinja


-Razmišljali smo šta da radimo i opredelili se za borovnicu i lešnik. Pod borovnicom imamo 3,5 hektara. Ovo je treća godina od kada smo posadili borovnicu. Generalno smo zadovoljni kada se uzmu u obzir svi uslovi. Ova godina je loša, ali idemo dalje, nema odustajanja. Planiramo da proširimo najmanje na 15 hektara. Uslovi za rad sa borovnicom su drugačiji nego sa drugim voćem. Higijena mora da bude besprekorna, berači ne mogu da piju, puše, kontrole su stroge. Posao je težak i zahteva svakodnevni rad koji zahteva angažovanje 365 dana godišnje. Plasiramo proizvodnju u Ribarima u hladnjači i ona ide dalje u Englesku. Planiramo da pravimo hladno ceđeni sok, ove godine 2.000 do 3.000 litara, a sledeće godine planiramo svoju fabriku. Potrebno je oko 1.100 grama borovnice za 700 grama čistog soka, rekao je Vladimir Gutić, suprug Zore Gutić, vlasnice gazdinstva iz Ribara.

Vladimir Gutić, Foto: Glas Podrinja


Događaj su podržali Turistička organizacija grada Šapca, plantaža Gutić, Hederavita kozmetika, Voda Tronoša, Rasadnik cveća Danica iz Slepčevića i Tomsin, koji su obezbedili i nagrade za tri domaćice koje su napravile najbolje specijalitete. Za muzički deo programa bio je zadužen Zoran Danilović Krpica.

Foto: Glas Podrinja


Mesna zajednica Prnjavor i Dom kulutre u ovom mestu uvek podržavaju događaje koji se organizuju u selu. Nedelja je bila posebno pogodna za organizovanje manifestacije zbog toga što je to pijačni dan i veliki broj meštana, koji nisu bili drugačije informisani, imao je priliku da sazna za događaj i poseti ga.

-Važno nam je da imamo što više manifestacija u našem mestu i nadamo se da će Dani borovnice nastaviti da se održavaju i narednih godina i da će biti što masovniji i sa bogatijim programom.

Mario Maksimović, Foto: Glas Podrinja


Prema našim informacijama, u Prnjavoru i susednim mestima ima više od 30 plantaža borovnica. Meštani su zadovoljni što je organizovano nešto novo i rado su došli i probali borovnice različitih proizvođača, rekao je Mario Maksimović, direktor Doma kulture “Prnjavor“.
M.M.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa