20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Najmirisnije selo u Srbiji postaje epicentar kraljice među cvećem

„Ruže Lipolista“ 22. i 23. juna

Program počinje od 10 sati Bazarom starih i umetničkih zanata, dok je za 18 sati zakazana podela ruža. Od 19 sati je muzičko- poetsko veče „Zborila nam ruža“ u Biblioteci šabačkoj. Program u Lipolistu počinje u nedelju od 10 sati prodajnom izložbom cveća
Najmirisnije selo u Srbiji u junu tradicionalno postaje epicentar kraljice među cvećem. Festival cveća „Ruže Lipolista“, 30. po redu, biće održan u subotu i nedelju, 22. i 23. juna, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak u dvorištu KUD „Abrašević“.

Foto: "Glas Podrinja"


Pozivnica sugrađanima
-Program počinje od 10 sati Bazarom starih i umetničkih zanata na platou kod Pošte u pešačkoj zoni, dok je za 18 sati zakazana podela ruža na istom mestu. Od 19 sati je muzičko- poetsko veče „Zborila nam ruža“ u Biblioteci šabačkoj. U nedelju, 23.juna, program u Lipolistu počinje od 10 sati prodajnom izložbom cveća. Pored takmičenja u izradi aranžmana od ruža učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije, biće organizovana i vožnja fijakerima. Od 12 sati počinje kulturno-umetnički program, dok je sat kasnije dodela Prstena prijateljstva. Pozivam sugrađane da dođu na festival u što većem broju i vide cveće i živopisne i raznolike instalacije od cveća- rekao je direktor Turističke organizacije grada Šapca Mladen Petrović.

Foto: "Glas Podrinja"


Biće nagrađeni najbolji aranžmani od ruža i van asortimana ruža i najlepši štand izlagača. Interaktivna instalacija u čast ruža ispred TOŠ-a inspirisaće građane da se ispred nje fotografišu, a imaće priliku i da se provozaju prigodno ukrašenim biciklima.

Muzičko- poetski program
-Biblioteka šabačka se ove godine uključuje u obeležavanje festivala muzičko- poetskim programom. Jedno veče ćemo posvetiti ruži i zvaćemo ga „Zborila nam ruža“. Učestvovaće učenici Šabačke gimnazije, Škole primenjenih umetnosti i Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Veliko je interesovanje mladih da podrže ružu i da joj darujemo to veče. Veliki književnici, umetnici, muzičari, su pisali o ruži, komponovali ushićeni ružom, stvarali umetnička dela na platnu ili u mermeru inspirisani ružom, pa je red da se svi mi ruži odužimo, a kako drugačije nego mirišljavom i bajkovitim pričom u dvorištu Biblioteke šabačke- navela je direktorka Biblioteke Jelena Podgorac Jovanović.

Foto: "Glas Podrinja"


Pored toga što je jedinstvena prilika posetiocima da se upoznaju sa kulturom istorijskom baštinom našeg kraja, šetajući „stazama okićenim ružama Lipolista“, manifestacija ima značajan privredni potencijal, jer promoviše seoski turizam i podržava lokalne proizvođače ruža čiji proizvodi često pronalaze put do međunarodnih tržišta. Predsednik organizacionog odbora Nemanja Pajić rekao je da će se potruditi da u narednim godinama festival doživi promene i da bude atraktivniji za posetioce, uz učešće obrazovnih i kulturnih ustanova grada.

Foto: "Glas Podrinja"


Ovogodišnja dobitnica Prstena prijateljstva je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović u ime svih zajedničkih projekata koje je lokalna samouprava realizovala, a zahvaljujući kojima je Grad Šabac sertifikovan kao povoljno poslovno okruženje. Program će zatvoriti nastup KUD „Abrašević“.
D.D.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa