14. jun 2012.14. jun 2012.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

LICE MALOG PARIZA

Svaki građanin misli daje njegov grad najlepši. Tako mislimo i mi Šapčani starosedeoci nekad zvanog „Malog Pariza“. Znam da će mnogi odmah reći: A zašto ““ nekad zvanog? Pa zato što se u Šapcu mnogo šta promenilo od onog davnog vremena kada se naš grad tako mogao i nazvati. Neću reći da Šabac nije lepo uređen grad i da nije lepši u odnosu na vreme od pre 20 godina ali svakao da se na gradu, odnosno licu grada moglo i može uraditi mnogo više. Nije mi namera da kritikujem one institucije koje su trebale da više, pažljivije, i mogu reći i profesionalnije, rade na očuvanju starog lica Šapca, lica po kojem je i dobio naziv Malog Pariza. Lice svakog grada su fasade zgrada, dekorativni elementi na njima, skladne odgovarajuće boje, boje nekad drvenarije a danas plastike na izlozima i vratima.
Današnje reklame su posebna tužna priča našeg grada. Preko pedeset godina pratim kako se Šabac menja i isto toliko godina kakav je nekada bio. Kada uporedim snimke, a slika neće da laže, dobijam realnu sliku promena koje su drastične. Pre pet godina snimao sam jednu staru zgradu u Karađorđevoj ulici. Kada sam pre par dana ponovio snimak iste zgrade, ona se od neukusno načičkanih reklama na fasadi i krovu, skoro da nije ni videla. Da li je moguće da vlasnik lokala neshvata da robu „prodaje“ lepo uređeni izlog a ne gomila natrpanih reklama na objektu. Očigledno da u ovom našem nekadašnjem Malom Parizu u 21 veku žive neki ljudi koji nemaju smisla o lepom.
Za ovu priliku pripremio sam vam jedan mali deo tih detalja sa starih zgrada koji čine šminku fasada. Mnoge od njih vi verovatno i neprimećujete. Neki su očuvani ali veliki deo je čovek nažalost uništio ali sam uspeo da ih zabeležim. Pre sto i više godina kada su zidane te danas stare zgrade, dekorativni ornamenti za nih su veoma pažljivo birani u katalozima i naručivani u Beču. Tada je Šabac bio deo Evrope i po izgledu i po kulturi. Kao da nam se desila ona kletva: „Imao pa nemao!“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa