14. jun 2012.14. jun 2012.
KRUPANj NA UDARU PRIRODE

SVAKE GODINE NEVOLjA NAIĐE

Štete od vremenskih nepogoda koje su zadesile Krupanj krajem maja procenjene na 183 miliona dinara. Voda nosila oranice, klizišta kuće. Građani državi ne veruju. Opština intervenisala na kritičnim mestima i osposobila lokalne puteve
Dok su se mediji u Srbiji utrkivali da iznesu svoje prognoze oko formiranja buduće Vlade, gotovo nikom nije privukla pažnju vest da je u opštinu Krupanj krajem maja proglašena vanredna situacija. Naime, velika količina kiše uslovila je pored poplave i aktivaciju klizišta. Krajnji bilans štete je proračunat na 183 miliona dinara, ali treba uzeti u obzir da u ovu cifru nisu uračunata oštećenja stambenih i poslovnih objekata, objekata EPS, klizišta na poljoprivrednom zemljištu i državnom putu drugog reda. Egzistencija jednog broja žitelja ovog poljoprivrednog kraja ozbiljno je dovedena u pitanje.
Problem vode rešava pruga
Vanredna situacija u opštini Krupanj bila je na snazi od 25. do 30. juna. Obilne padavine pokrenule su bujice koje su pred sobom odnosile njive, puteve, mostove, trošnije objekte. Najveća šteta načinjena je poljoprivredi, oko 106 miliona dinara. Vlasnici zemljišta, uglavnom, nisu osigurani, a rukovođeni pređašnjim iskustvom, vere da će im država pomoći da prevaziđu nastalu situaciju više nemaju.
- Ovo je pretežno poljoprivreni kraj. Oko 10 procenata obradivih površina nalazi se pored reke. Na tim njivama, poljoprivrednici obezbeđuju perhranu za stoku. Te useve je sad voda uništila. Ljudi su u beznađu. Niko nema obavezu da tu štetu nadoknadi. Od 2001. do danas bilo je četiri velike poplave. Svaki put je vršena procena, ali nadoknada je isplaćena samo te 2001. Zbog toga veliki broj njih danas i ne podnosi zahteve ““ istakao je predsednik opštine Krupanj Savo Dorić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa