14. jun 2012.14. jun 2012.
MOMČILO BUDIMIROVIĆ PROIZVOĐAČ KOZJEG SIRA IZ GLUŠACA

ZLATNI SPECIJALITET IZ OPANKA

Zlatne potvrde iz Moskve i Brisela. Uspeh bezemljaša uz mnogo ljubavi
Ceo život je posvetio Mačvi i rodnim Glušcima. Svoj radni vek proveo je u Šapcu. Bio je profesor poljoprivredne mehanizacije na Višoj poljoprivrednoj školi. Za svaki posao potrebna je dobra volja, počeo je svoje izlaganje Momčilo za „Glas Podrinja“.
- Kada sam diplomirao ukazala mi se prilika i dobijem radnu vizu Holandske Vlade. Tada se to zvalo kao animator. Konkurisao sam i položio francuski jezik koji je bio uslov. Petnaest dana pre polaska predomislim se. Za takvu odluku imao sam ozbiljan razlog, a zvao se Mačva. Geografski centar Mačve su Glušci, bez kojih ne mogu ni petnaest dana. Ljubav prema selu je ogromna. Jednostavno rečeno nikada nisam uspeo da izađem iz opanaka, priča Momčilo.
Profesor mehanizacije pronašao se u stočarstvu. Ljubav prema životinjama je velika. Kaže da nema mačvanskog dvorišta bez stoke.
- Gledao sam čime bih mogao da se bavim na selu, bez ijednog hektara zemlje. Prvo sam gajio koke nosilje. Tako sam iškolovao decu. To je ono vrme kada se radilo za pet maraka nedeljno. Prodavao sam pet do šest jaja za marku, kaže on.
Držao je i mešaonu stočne hrane. Ni to nije bilo isplativo. Posle toga na red su došle ovce. Pošto nije mogao da zamisli da zakolje jagnje, odlučio je da kupi jednu kozu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa