27. avgust 2009.27. avg 2009.
REAGOVANjA

TELEVIZIJA I SPASIOCI SVETA

Moje opredeljenje da godišnji odmor provedem radno i kod kuće, uz televizor, pokazalo se, makar sa jedne strane, pogrešnim. U večernjim satima, od dnevnika, pratio sam filmski program i opet se, po ko zna koji put, razočarao. Filmovi koji su prikazivani na mnogobrojnim srpskim televizijama ne samo da su bili nekvalitetni, bez trunke umetničkog u sebi, već i opterećeni ideologijom, propagandom i reklamom američkih proizvoda i stila života.
Gluma u prikazanim filmovima je često loša, dijalozi siromašni i svedeni na nekih 20 fraza, što se sve pokušava popraviti čestim korišćenjem (tupavih) grimasa i nasilja. Filmovi koje sam imao priliku da pogledam u 95 posto slučajeva su bili američki! Propagirali su (američke) političke ideje, američki patriotizam, američke proizvode (od oružja, alkohola do kozmetike ““ gde li se dedoše pacifisti i nevladin sektor u Srbiji da ovo osude?). Propagirali su da rad za američke obaveštajne službe predstavlja čast, te kada se nekome ta čast ukaže dužan je da je prihvati i radi besplatno u ime viših (američkih) ciljeva.
Pored belaca (muškaraca) američki filmovi uvode u prvi plan i crnce, tačnije ne prave crnce, već one kojima je jedan roditelj bio beo, a po pravilu su i nosioci klasičnih američkih vrednosti i stila života. Naravno, tu su i pripadnice lepšeg pola, vrlo često u smešnim ulogama, kao “tabadžije“, premlaćuju ne samo žene već i nevaljale muškarce, pa i opasne vanzemaljce. Uzgred da primetim, ovakve žene su “manjina“ u svakom društvu, pa to više deluje kao pokušaj reklamiranja, odnosno proizvođenja takvih tipova žena (jasno je da filmski junaci često bivaju uzori mladima i da žele da postanu to što je njihov junak). Pitanje je, naravno, kome su takve žene potrebne? Muškarcima, bože sačuvaj!
Sledeće zapažanje je da su Amerikanci u filmovima sebe predstavili kao spasioce sveta. Bilo od terorista koji su se domogli nuklearnog ili kakvog drugog opasnog oružja, bilo od vanzemaljaca ili od ruske i kineske mafije. Svi drugi narodi su nesposobni da spreče katastrofe i nestanak čovečanstva, samo Amerikanci imaju kadrove, tehniku i volju da spasavaju svet! Ne treba komentarisati koliko je ovakva ideologija neprimerena, pa i pedagoški sporna. Jer ako se prisetimo realnosti, spomenućemo južnoameričke diktature koje uspostavljaju Amerikanci da pljačkaju prirodna i druga bogatstva ovih zemalja, setićemo se da su Amerikanci bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bombardovali SR Jugoslaviju, napali Irak i Avganistan...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa