14. jun 2012.14. jun 2012.
PRVA SEDNICA NOVOG SAZIVA SKUPŠTINE GRADA

KONSTITUIŠIMO SE ČASNO I POŠTENO

SNS,SPS, DSS:“Postupak glasanja za predsednika Skupštine nije legalan. Sednica je nastavljena nelegitimno“. Mirković: „Opozicija je pobrkala teze šta je demokratija i koji su principi glasanja“
Prvu-konstitutivnu sednicu Skupštine grada Šapca obeležilo je napuštanje sale odbornika opozicije. Naime, revoltirani načinom na koji je aktuelna vladajuća većina pristupila glasanju za predsednika „lokalnog parlamenta“, 26 predstavnika SNS, DSS i SPS odlazi sa zasedanja. Mećutim, odluka počasnog predsednika da prekine sednicu, nije zasmetala većinskoj koaliciji DS, URS, SPO i LDP, da nastavi sa radom, te je u Šabac prošlog petka, ipak, dobio novu vladu .
Shodno tradiciji, čast da predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine grada pripala je najstarijem odborniku Vladi Trifunoviću. Prva tačka dnevnog reda koja se odnosila na potvrđivanje odborničkih mandata i pored zamerki SNS po pitanju broja osvojenih mesta, prošla je bez veće rasprave, pa se stekao utisak da će sednica proteći mirno i bez većih incidenata. No, da prvom utisku nije baš uvek verovati potvrdio je dalji razvoj situacije.
Druga tačka odnosila se na konstituisanje Skupštine i izvršnih organa grada Šapca. Za predsednika gradske Skupštine predložena su dva kandidata: dosadašnji nosilac ove funkcije dr Slobodan Mirković i odbornik SPS Zoran Bortić. Pošto je Trifunović pročitao pravila izbora i apelovao odbornicima: „da se konstituišemo časno i pošteno“, otpočelo je glasanje. Nezadovoljstvo opozicije izazvao je način na koji su glasali članovi DS, te je posle kraće rasprave Trifunović rešio da prekine sednicu, a predstavnici SNS, DSS i SPS da napuste salu. To nije smetalo većini od 43 odbornika, da na predsedničko mesto privremeno postavi „drugog po starini“ Sretena Radovanovića i nastavi sa radom, pa je za novog predsednika Skupštine jednoglasno reizabran prim. dr Slobodan Mirković, a za zamenike postavljeni Sreten Radovanović i Milutin Stanković. Sekretar Skupštine će, kao i u prethodne četiri godine biti Jasmina Tomić.
Gradonačelnik je po treći put Miloš Milošević, dok je njegov zamenik Nemanja Pajić. Imenovani su i novi članovi gradskog veća: Jasminka Ristivojević, Milorad Marinković, Dragorad Tomić, Slobodan Nikolić, Ilona Janković, Petar Lončar, Milutin Stojinović, Salko Karadarević, Zoran Čekić i dr Branko Vujković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa