Foto: "Glas Podrinja"
Roditelji u svakodnevnoj prilici da vide jelovnik
Po principima pravilne ishrane za decu predškolskog uzrasta
Ishrana predškolaca zakonom je regulisana i to Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi
U PU „Naše dete“ u Šapcu, planiranjem jelovnika bave se nutricionisti-dijetetičari Danijela i Živojin Cvejić. Jelovnik za decu jaslenih i vrtićevih grupa u ustanovi realizuje se kroz četiri pravilno izbalansirana obroka.
-To su doručak, užina, ručak i voćna porcija. Sa ovakvim rasporedom ishrane deci se obezbeđuje 75 odsto dnevnih energetskih potreba u gradivno energetskim nutrijentima. Kvalitativne analize jelovnika vrši „Zavod za javno zdravlje Šabac“. Analizira se odnos gradivno energetskih nutrijenata (belančevine, masti i ugljeni hidrati), kao i količina soli u jelovniku. Analize su u skladu sa preporukama datim u Pravilniku. Nabavka namirnica koje koristimo za pripremu i realizaciju dečjih jelovnika vrši se putem „Javne nabavke životnih namirnica“ gde su jasno definisani uslovi za dobavljače po pitanju bezbednosti hrane i pridržavanja zakonskih propisa. Model ponašanja koji deca prihvataju je upravo onaj koji im odrasli nameću, zato dete ne treba pitati šta želi da jede. Njegov jelovnik treba unapred isplanirati i toga se pridržavati – ističu Danijela i Živojin Cvejić, nutricionisti-dijetetičari.
Deca vole užine
Saveti nutricionista-dijetetičara
Navike u ishrani koje treba izbegavati su korišćenje bočice, veće količine slatkiša, guste sokove, zaslađene žitarice, čips, smoki. Umesto konditorskih proizvoda obogatite jelovnik svog deteta sa sušenim voćem (brusnice, suve šljive, kajsija) i orašastim voćem (orah, lešnik..), uvek dajte prednost sezonskim namirnicama u odnosu na one koje to nisu, deca vole kada im se hrana lepo servira, izbegavati prekuvanu hranu. Ukusnije im je sočno, nego suvo meso.
Planiranje dnevnog obroka u ishrani
- Ovo planiranje podrazumeva racionalnu ishranu: količina namirnica koja zadovoljava potrebe organizma, unošenje hrane u skladu sa potrošnjom, određene količine optimalnih sastojaka hrane koju obezbeđuje raznovrsna ishrana iz svih 7 grupa namirnica (žitarice i proizvodi; mleko i mlečni proizvodi; meso, riba, jaja, povrće, voće, masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati), lep izgled hrane da bi se uključili probavni sokovi, vođenje računa o navikama u ishrani, usklađivanje ishrane sa dnevnim ritmom rada i radnim obavezama, česte obroke sa manjom količinom hrane – objašnjavaju Cvejići.
U PU „Naše dete“ ističu da su nutritivne alergije kod dece predškolskog uzrasta sve učestalije i čine ukupno 1% od dece kojima je obezbeđena ishrana u ustanovi.
- Najčešće su to alergije na mleko (laktoza, kazein) i jaja, ribu, česta je i opstipacija - zatvor kod dece, metabolički sindrom. Ukupno u toku protekle godine smo imali 29 dece sa posebnim režimima ishrane, sa svim roditeljima obavljeni su razgovori u kojima su dobili savete u usmenoj i pisanoj formi. U našoj Ustanovi u skladu sa potrebama dece na posebnim režimima tokom godina obezbeđivali smo ishranu dece sa celijakijom i sa dijabetesom – naglašavaju Cvejići.
Uticaj pravilne ishrane tokom detinjstva veoma je značajan za zdravstveno stanje u kasnijim fazama života. Nepravilne navike u ishrani dovode do gojaznosti kardiovaskularnih oboljenja,zubnog
karijesa, osteoporoze, anemije, podsećaju nutricionisti
-To su doručak, užina, ručak i voćna porcija. Sa ovakvim rasporedom ishrane deci se obezbeđuje 75 odsto dnevnih energetskih potreba u gradivno energetskim nutrijentima. Kvalitativne analize jelovnika vrši „Zavod za javno zdravlje Šabac“. Analizira se odnos gradivno energetskih nutrijenata (belančevine, masti i ugljeni hidrati), kao i količina soli u jelovniku. Analize su u skladu sa preporukama datim u Pravilniku. Nabavka namirnica koje koristimo za pripremu i realizaciju dečjih jelovnika vrši se putem „Javne nabavke životnih namirnica“ gde su jasno definisani uslovi za dobavljače po pitanju bezbednosti hrane i pridržavanja zakonskih propisa. Model ponašanja koji deca prihvataju je upravo onaj koji im odrasli nameću, zato dete ne treba pitati šta želi da jede. Njegov jelovnik treba unapred isplanirati i toga se pridržavati – ističu Danijela i Živojin Cvejić, nutricionisti-dijetetičari.
Saveti nutricionista-dijetetičara
Navike u ishrani koje treba izbegavati su korišćenje bočice, veće količine slatkiša, guste sokove, zaslađene žitarice, čips, smoki. Umesto konditorskih proizvoda obogatite jelovnik svog deteta sa sušenim voćem (brusnice, suve šljive, kajsija) i orašastim voćem (orah, lešnik..), uvek dajte prednost sezonskim namirnicama u odnosu na one koje to nisu, deca vole kada im se hrana lepo servira, izbegavati prekuvanu hranu. Ukusnije im je sočno, nego suvo meso.
Predškolska ustanova „Naše dete“ otvara vrata objekata za 3.000 predškolaca u 20 vrtića na gradskom
području, jednom u Prnjavoru, Jevremovcu i Majuru i za 37 grupa na seoskom području
Planiranje dnevnog obroka u ishrani
- Ovo planiranje podrazumeva racionalnu ishranu: količina namirnica koja zadovoljava potrebe organizma, unošenje hrane u skladu sa potrošnjom, određene količine optimalnih sastojaka hrane koju obezbeđuje raznovrsna ishrana iz svih 7 grupa namirnica (žitarice i proizvodi; mleko i mlečni proizvodi; meso, riba, jaja, povrće, voće, masti i ulja i šećer i šećerni koncentrati), lep izgled hrane da bi se uključili probavni sokovi, vođenje računa o navikama u ishrani, usklađivanje ishrane sa dnevnim ritmom rada i radnim obavezama, česte obroke sa manjom količinom hrane – objašnjavaju Cvejići.
U PU „Naše dete“ ističu da su nutritivne alergije kod dece predškolskog uzrasta sve učestalije i čine ukupno 1% od dece kojima je obezbeđena ishrana u ustanovi.
Model ponašanja koji deca prihvataju je upravo onaj koji im odrasli nameću, zato dete ne treba pitati šta želi da jede. Njegov jelovnik treba unapred isplanirati i toga se pridržavati
- Najčešće su to alergije na mleko (laktoza, kazein) i jaja, ribu, česta je i opstipacija - zatvor kod dece, metabolički sindrom. Ukupno u toku protekle godine smo imali 29 dece sa posebnim režimima ishrane, sa svim roditeljima obavljeni su razgovori u kojima su dobili savete u usmenoj i pisanoj formi. U našoj Ustanovi u skladu sa potrebama dece na posebnim režimima tokom godina obezbeđivali smo ishranu dece sa celijakijom i sa dijabetesom – naglašavaju Cvejići.
S.G.
Najnoviji broj
3. oktobar 2024.