21. jun 2012.21. jun 2012.
FRANCUSKA

KROZ NORMANDIJU I BRETANjU

Za Ruan, prestonicu provincije Normandija i “™Grad 1000 tornjeva“™ ,imali smo samo jedan dan i uspeli da vidimo najvažnije znamenitosti.
U razgledanje smo krenuli kroz najstariju četvrt sa kućama sagrađenih drvenim gredama. Prošli smo kaldrmisanim šetalištem Ulicom časovnika, uz blistavo-belu Palatu pravde (sagrađena 1490. u ratu srušena i po slici napravljena ista).
Ruan, poznat po slikarima, književnicima, neustrašivoj Jovanki Orleanki ““ i raskošno-velelepnoj gotskoj katedrali Uspeće Bogorodice (12.vek). Za divljenje je svaki detalj i spolja i unutra - gde su sahranjene poznate istorijske ličnosti ( Robert Prvi, Viljem Osvajač...).
Napuštamo Ruan i preko Normandijskog mosta prelazimo reku Senu.
Stižemo u Le Avr, veliku luku severozapadne Francuske.
Dočekuje nas kiša, široko ušće Sene i nemirne vode La Manša.
Le Avr je osnovan u DžVI veku za vreme kralja Fransoa I koji je rasčistio ušće i 1527. napravio ovu poznatu francusku luku.
Grad je doživeo procvat u vreme građanskog rata u Americi kad su ogromne količine robe iz ove luke odlazile za izgradnju SAD.
Nažalost, grad je mnogo razrušen bombardovanjem prilikom savezničkog iskrcavanja u Drugom Svetskom ratu. Pošto od starog nije ostalo ni traga - i nije se mogao obnoviti - sagrađen je novi, ultra moderan Avr.
U centru se nalazi Gradska kuća, crkva sv. Jakova i monumetalna građevina „Vulkan“ sa izledom iskrivljene košnice. Novi Le Avr je pod zaštitom UNESKA...
Monotoniju poslovnih zgrada i stambenih “™kocka-naselja“™ - razbija preživela, stara renesansna crkva - jedini svedok minulih vremena.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa