28. jun 2012.28. jun 2012.
ILIJA MITRIĆ, PROTOJEREJ

VIDOVDAN

Jedan od najvećih srpskih praznika. U hramovima biće upriličene Liturgije Svetom velikomučeniku caru Lazaru i svim svetim mučenicima srpskim od Kosova do današnjeg dana
Vidovdan je veliki praznik i velika tajna za nas Srbe. O istoriji Vidovdana i Kosovskom boju bolje od mene govore istoričari. O tajni i nevidljivom značaju Vidovdana lakše je ćutati nego govoriti, a povod je takav da je jednostavno nemoguće ne govoriti.
Može li iko da zamisli seljaka kako izlazi na njivu da zaore prvu brazdu a da zna da ništa od te letine neće sakupiti, i ne samo da izlazi da ore, nego svakodnevno obrađuje njivu a zna da plodove neće sakupljati. Može li iko da zamisli radnika kako predano i svakodnevno radi svoj posao a zna da ništa neće proizvesti. Kako nazvati ovakvu pojavu pa najblažim rečima uzaludnim poslom, a lako se može upotrebiti i neka druga reč.
No ne čini seljaka seljakom to što sabira plodove, nego to što obrađuje zemlju, i ne čini radnika radnikom gotov proizvod ili plata koju dobija, već rad ga čini radnikom. Tako ne čini ni čoveka čovekom to što pobeđuje, nego to što se bori. To je znao i onaj čiju mučeničku smrt danas proslavljamo sveti Knez Lazar. Ljudsko je se boriti a samo Bog pobeđuje sve.
Čovek ako se ne bori, ne živi, a o pobedi i pobednicima odlučuje isključivi Bog i to ne ponekad po stepenu uloženog truda, nego po nekim merilima nama ponekad nepoznatim. Tako ponekad poraz bude pobeda, pobeda bude poraz, kad izgubite više dobijete a kad dobijete nekada sve izgubite.
Tvrd je ovo orah za one koji svojim jednodnevnim životom pokušavaju da shvate večnost, i za one koji jedino pobedu shvataju kroz tuđe poraze, a uspehe kroz materijalnu nagradu bilo koje vrste, makar ona bila i teritorija jednog naroda i uspon njegove države.
Zbog ovih i ovakvih tajni Kosovo je bitno za Srbe, a Kosovska bitka način postojanja za naš narod. Kosovo je srce Srbije, ime za njenu dušu jer je poprište bitke koja se i danas vodi, vodi se u svakom čoveku, zato Kosovska bitka nije ni završena.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa