28. jun 2012.28. jun 2012.
ZA „GLAS PODRINjA“: PROF. DR ČEDOMIR ČUPIĆ

OPRAVDATI POVERENjE GRAĐANA

Sve političke stranke, bez obzira na to ko bude vodio Vladu u narednom periodu, moraće da rešavaju teška pitanja, poput ekonomskih problema, istovremeno nastavljajući borbu protiv korupcije, ističe u razgovoru za „Glas Podrinja“ prof. dr Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Nakon čitave dve decenije ogromnih političkih razmimoilaženja, danas se sve najveće stranke, barem deklarativno, zalažu za približavanje Srbije Evropskoj uniji. Prema rečima prof. Čupića, takvo opredeljenje podrazumeva i poštovanje evropskih vrednosti i standarda.
- Rezultati izbora potvrdili su da je Srbija politički podeljena zemlja, ali i za nijansu zrelija, jer su se političke elite okrenule ka Evropskoj uniji. Nažalost, mala izlaznost na poslednjim izborima pokazuje da građani još uvek nemaju u potpunosti izgrađenu političku odgovornost i da su često nezainteresovani za političke procese. Izlazak na izbore, osim što predstavlja pravo građana, ima značaj u tome što predstavlja jedno od retkih prilika kada građani zaista mogu da utiču na političare. Takva vrsta uticaja ima poseban značaj u društvu u kom novokomponovani bogataši, koji su iskoristili potpuni kolaps države i loše privatizacije da bi stekli svoje bogatsTvo, kontrolišu političke partije i njihove predstavnike. Privatizacija u Srbiji obavljena je bez ikakvih kriterijuma, a nju su političari, zajedno sa ljudima sumnjivog kapitala, često koristili za ostvarivanje ličnih interesa, pri čemu su zapostavljali opšti interes društva ““ naglašava prof. Čupić.
Sistemska borba protiv korupcije mora biti jedan od osnovnih zadataka svih učesnika u društvenom životu, a ona podrazumeva konkretna rešenja, a ne samo obećanja, navodi naš sagovornik.
- Korupcija je zloupotreba javne funkcije ili javnog ovlašćenja radi lične ili grupne koristi. Mi danas nemamo moćnu i jaku državu, u kojoj postoji vladavina prava, gde je zakon jedini autoritet. Da je imamo, korupcije ne bi bilo. Ljudi koji učestvuju u korupciji su nemoralni, jer ona predstavlja jednu od najtežih bolesti društva, koja narušava opšte dobro. U borbi protiv korupcije potrebno je proširiti nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, istovremeno insistirati na pooštravanju kaznene politike za slučajeve korupucije. Sudski postupci za slučajeve u ovoj oblasti moraju biti kraći, na primer, postupak u aferi „Indeks“ traje već šest godina, umesto da je okončan posle šest meseci ““ navodi prof. Čupić.
Ideje o departizaciji, kao načinu ograničavanja uticaja politike na poslovanje javnih preduzeća, mogu uspeti samo ako postoja jasna politička volja i odgovornost rukovodilaca za njihove rezultate, smatra prof. Čupić.
- Javna preduzeća treba da vode stručni ljudi, visokih moralnih stavova i sa iskustvom u poslovanju, koji pri tom uvek insistiraju na poštovanju zakona. Eventualno odstupanje od takvog načina poslovanja moralo bi da podrazumeva odgovarajuće kazne za sve koji se ne ponašaju u skladu sa pravilima. Uloga suda u takvim slučajevima bila bi od ogromnog značaja, jer samo primerenim kaznama moguće je obezbediti vladavinu prava u društvu - ističe prof. Čupić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa