Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(5. јул 2012.)
ОБЕЛЕЖЕН ВИДОВДАН

У СПОМЕН НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ

„Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ме прати, него по томе колику светињу браним“ (Лазар Хребељановић, 1389.)
Видовдан, празник сећања на косовску погибију, али и моралну победу косовских јунака, обележен је црвеним словом у календару Српске православне цркве. За назив празника везује се Свети Вид који је, према „Прологу“ владике Николаја Велимировића, пореклом са Сицилије, а хришћанство је задужио подвизима у време цара Диоклецијана, великог прогонитеља хришћана.
Исти датум у календару СПЦ помиње се и као празник старозаветног пророка Амоса ““ славе српског кнеза Лазара који је погинуо на тај дан, а у предвечерје празника са својим велможама причестио се у цркви Самодрежи на Косову. На овај дан прославља се и патријарх Јефрем кога је Сабор изабрао 1375. године и који је „1382. венчао кнеза Лазара за цара“.
Уочи боја на Косову, према предању цркве, кнезу Лазару јавио се анђео Господњи речима које је забележио народни певач: „Којем ћеш се приволети царству, дал“™ земаљском или небескоме?“ Народна епска песма истовремено бележи и речи човекољубивог и христољубивог Лазара који позива српске витезове да се „као Христови ратници“ супроставе најезди „Алахових ратника“: „Земаљско је за малено царство, а небеско увек и довека“.
У „Повесном Слову о кнезу Лазару“ непознати летописац забележио је обраћање кнеза Лазара својим војницима уочи битке: „Пођимо, браћо и чеда, пођимо на подвиг који је пред нама, угледавши се на наградодавца Христа. Смрћу послужимо дужности, пролијмо крв нашу, искупимо живот смрћу и дајмо удове наших тела непоштедимо за част и отачаство наше, а Бог ће се свакако смиловати на остатке наше и неће истребити до краја род и земљу нашу“.
Повезаност косовског мита, народног веровања, историјских збивања и хришћанства очигледна је. Кнез Лазар изабрао је царство небеско. Кнежева вечера уочи боја је као последња (тајна) Христова вечера. Издајник Вук Бранковић произведен је у Јуду, а Милош Обилић, који је убио Мурата, у Светог Петра који брани Христа у Гестименском врту. Косовска девојка је новозаветна жена миросница.
Борећи се за хришћанство и градећи цркве и манастире свети кнез Лазар задужио је православну цркву. Његове задужбине, манастир Горњак и Раваница, која је посвећена Светом Вазнесењу Господњем, где данас почивају његове свете мошти, враћене 1989. године, на шестоту годишњицу Косовске битке, сведоче о духовној величини и христољубивој души.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa