5. jul 2012.5. jul 2012.
NARODNI MUZEJ

FRANCUSKI ZVUCI I UKUSI

Posle dvogodišnjih priprema prošlog četvrtka, 28. juna, u pešačkoj zoni realizovan projekat „Ruso 2012 - Siđite na reku“. Izložbu fotografske sekcije Škole za umetničke zanate otvorio Žozef Justinijani, savetnik za Evropske integracije u ambasadi Republike Francuske
Povodom trista godina od rođenja Žan Žaka Rusoa, velikog francuskog pisca i filozofa organizovan je dvočasovni program u pešačkoj zoni. Šabac je jedini grad van Evropske unije koji je imao priliku da učestvuje u jednom ovakvom kulturnom dešavanju. Narodni muzej, kao koordinator, uz pomoć Šabačke gimnazije, Biblioteke šabačke, OŠ „Janko Veselinović“ i nevladine organizacije „Svetlost“ uspešno je realizovao projekat.
Govoreći o projektu direktor Narodnog muzeja, Branislav Stanković, istakao je da su se odlučili za temu zaštite čovekove sredine upravo zato što se i Žan Žak Ruso u nekoliko svojih radova ozbiljno bavio odnosom čoveka prema prirodi.
-Ovakvom jednom pričom Šabac je svoj epitet Mali Pariz, koji je stekao u drugoj polovini 19. veka, i brojnim akcijama pre toga, s pravom poneo i na početku 21. veka.
Počastvovan što je ispred ambasade Republike Francuske učestvovao u ovom dešavanju Žozef Justinijani je izrazio svoje uverenje da će i ovaj događaj ojačati veze srpskog i francuskog naroda.
-Među političkim, ekonomskim i socijalnim mislima Žan Žaka Rusoa koji su i danas jako aktuelni vi ste gospodine direktore s pravom izabrali temu ekologije. To je svakako jedna od centralnih tema njegovog dela koja počiva na misli da prirodni poredak prevashodi celokupnom društvenom poretku. Na taj način Žan Žak Ruso jedan je od prvih mislilaca na temu ekologije. Veliko mi je zadovoljstvo što sa vama mogu da podelim ove trenutke prijateljstva. Čestitamo vam i verujemo da će ovaj događaj ojačati veze ovog veoma aktivnog i dinamičnog grada koji je, kao što ste rekli, kao Mali Pariz.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa