12. jul 2012.12. jul 2012.

VODIČ ZA ZDRAVO SUNČANjE

Preplanula koža jeste atraktivna, ali razmišljajte o tome koliko koža trpi nakon preteranog i nesmotrenog izlaganja suncu. Suncobran i preparati sa visokim zaštitnim faktorom mogu vas zaštititi od jakog sunca, ali to, upozoravaju lekari, nije dovoljno. Zato smo za vas razrešili neke od najčešćih zabluda vezanih za sunčanje, što će vam poslužiti kao vodič za siguran boravak na suncu
Zahvaljujući zaštitnoj kremi možemo se sunčati bez straha od opekotina
NETAČNO! Kreme, čak ni one s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30), te sa UVA i UVB i infracrvenim filterima ne pružaju potpunu zaštitu. Tokom najtoplijeg dela dana treba se skloniti od sunca.
Suncobran pruža dovoljnu zaštitu od sunca
NETAČNO! Sunčevi zraci se odbijaju od tla i dolaze direkno do vaše kože. Postavite suncobran u travu koja upija veći procenat zračenja.
Vrućina šteti osobama s osetljivim ili ispucalim kapilarama
TAČNO! Visoka temperatura pogubna je za cirkulaciju. Zato delove tela sa oštećenim kapilarama (najćešće su to noge) treba držati u hladu i često ih vlažiti vodom. Ne pokrivajte ih mokrim peškirom, jer i ispod njega temperatura raste.
Nanošenje krema sprečava tamnjenje kože
NETAČNO! Sloj krema štiti od UVA i UVB zraka i njihovog neželjenog dejstva (solarni eritem i na duge staze starenje kože). Posle nekoliko dana izlaganja suncu dobićete lepu boju, a da niste učinili nažao svojoj koži.
Sunčanje dojki je opasno
TAČNO! Koža na dojkama je osetljivija, dakle podložnija iritacijama i štetnom dejstvu UVA zraka, koji dospevaju u najdublje slojeve i izazivaju ubrzano starenje kože. Preporučljivo je da kožu dojki zaštitite visokim zaštitnim faktorom.
Ukoliko pravite pauze tokom sunčanja, nećete izgoreti na suncu
NETAČNO! Štetni UV zraci se kumuliraju tokom dana.
Oblaci sprečavaju zadobijanje opekotina od sunca
NETAČNO! Oblaci zaustavljaju tek jedan mali deo (20%) sunčevih zraka. Sunčevi UV zraci probijaju oblake u znatnoj količini, te možete dobiti opekotine od sunca i tokom oblačnih prolećnih i letnjih dana. Dakle, oprez!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa