12. jul 2012.12. jul 2012.
NOVA KNjIGA BOGDANA SEKENDEKA

U ČAST PODRINSKIH USTANIKA

Knjigom „Prvi srpski ustanak u Podrinju“, istoričar i publicista Bogdan Sekendek, opisao najpoznatije ustanike ovog kraja. Bogata istorijska građa od opsade Šapca do kazivanja o srpskim junaštvima
Poznati istoričar i vredni publicista Bogdan Sekendek, novom knjigom „Prvi srpski ustanak u Podrinju“, kroz opis najpoznatijih ustanika, dao je bogat doprinos negovanju građe iz vremena srpskih bojeva za slobodu. I sam autor kaže „Prvi srpski ustanak je početak svih naših ustajanja i vaskrs države srpske. Ova knjiga, suprotno od nekih stavova naše istoriografije, svedoči da je Podrinje dalo vidan doprinos tom ustanku“.
Poznat po pronalaženju manje poznatih istorijskih činjenica i „prekopavanju istorije“, Sekendek je i ovog puta poznatoj istorijskoj građi dodao još mnoštvo podataka koji su dragoceni za negovanje oslobodilačke tradicije ovog kraja.
Činjenica da je slepi guslar Filip Višnjić o Prvom ustanku ispevao ukupno 13 pesama a da od toga deset govore o događajima i ljudima u Podrinju, svedoče o značaju ustanika na ovim prostorima.
„Pop Luka Lazarević iz Svileuve, bio je prvi koji je stvorio ustaničku četu na području Šabačke nahije i ubrzo postao vođ šabačkim Tamnavcima i Posavcima gde god bi se sudarili sa Turcima. Prema tome, ustanak naroda Šabačke nahije izbio je takoreći u isto vreme kad su se na oružje digle Šumadija i Valjevska nahija. Ustanak u celini zahvata Šabačku nahiju sa knežinama Mačvom, Pocerinom, Tamnavom i Posavinom. Proširio se i na delove Bosanskog pašaluka, odnosno dve knežine Zvorničke nahije, Jadar i Rađevinu, gde su se već u prvoj godini vodile značajne bitke“- piše Bogdan Sekendek.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa