12. jul 2012.12. jul 2012.
VISOKE TEMPERATURE LOŠE UTIČU NA USEVE

ZEMLjA VAPI ZA KIŠOM

Tropske vrućine i nedostatak kiše prekinuli vegetaciju jesenjih useva, ubrzali zrenje i smanjili prinose
Mačvanski atar dosta dugo nije dobio kišu. Pojedini usevi se dobro drže, ali su uočljivi nedostaci vode.
- Kada je u pitanju kukuruz, situacija i nije baš dobra. Posebno su ugroženi hibridi iz rane grupe zrenja i gde nije primenjena puna agrotehnika. Ukoliko narednih dana ne bude obilnijih padavina ovogodišnji rod kukuruza biće umanjen za 30 do 40 odsto, rekla je Svetlana Zlatarić iz šabačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.
- Ova godina je loša i za ranije i kasnije posejani kukuruz. Manji su stali sa rastom. A kod pre posejanih zrno se ne naliva. Pored toga što smo bacili po 300 kilograma petnaestice i KAN i obavili dva prskanja, počeo je da se potpaljuje. Ako uskoro ne bude kiše, prinos će biti loš, kaže zabrinuto domaćica Marija Nikolić iz Kormana.
Porodica Nikolić kukuruz koristi za tov svinja, a šarovinu u ishrani goveda.
Loše će proći i proizvođači soje. Njoj je kiša potrebna za nalivanje zrna. Prema rečima stručnjaka prinos soje biće manji za 20 do 30 odsto.
Pored izuzetno visokih temperatura, poslednjih dana duvao je i vetar, što je dodatno isušilo zemljište.
Zbog suše strahuju i voćari. Ovogodišnji rod voća, posebno kruške biće manji, jer joj treba više vlage. Pored prolećnog mraza koji je naneo veliku štetu voću, procenjuje se da će rod biti daleko manji od očekivanog.
Proletos je u šabačkom kraju zasejano oko 66.000 hektara kukuruza. Krmno bilje na 25.000, a soja na 5.200 hektara. Poljoprivrednici ne smeju ni da razmišljaju kako će roditi kukuruzi, ako u skorije vreme ne padne obilnija kiša. Neizvesna je sudbina i povrća. Bez navodnjavanja, poljoprivredni proizvođači neće moći da ostvare visok i kvalitetan prinos. Sisteme za navodnjavanje imaju uglavnom povrtari i voćari, dok se kukuruz retko zaliva. Kako to obično bude zbog smanjenih prinosa uslediće lančano poskupljenje žitarica, stočne hrane, žive stoke i ostalih životnih namirnica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa