12. jul 2012.12. jul 2012.
PONOSNI NA VREDNE KNjIGE I DOKUMENTA

MODERNI ČUVARI TRADICIJE

Biblioteka šabačka i Međuopštinski istorijski arhiv institucije su koje vode računa o kulturnom i istorijskom nasleđu Šapca. Knjige i dokumenti koji se čuvaju na policama ovih ustanova datiraju još od 18. veka, a zbog veće dostupnosti čitaocima Biblioteka je još pre osam godina započela proces digitalizacije pisanih dela, a sprovođenje iste aktivnosti planira i Arhiv.
Na policama Biblioteke šabačke nalazi se skoro 190.000 knjiga, od kojih 4.500 čine Zavičajnu zbirku biblioteke. Među njima izdvajaju se knjige napisane između 1774. i 1867. godine, poput dela „Itika Jeropolitika“, koja se nalazi u okviru fonda „Starih i retkih knjiga“. Izuzetan fond, u okviru kog se nalaze i knjige iz 18. i druge polovine 19. veka, predstavlja deo Biblioteka na koji Šapčani mogu da budu posnosni, ističe Jelena Podgorac, bibliotekar-informator.
- U zbirci „Stare i retke knjige“ nalaze se 464 dela, od kojih je 12 knjiga, odnosno 15 primeraka, svrstano na listu veoma retkih knjiga za koje je utvrđeno da predstavljaju kulturna dobra od izuzetnog značaja - navodi Podgorčeva.
Radi veće dostupnosti korisnicima, Biblioteka šabačka je još 2004. godine počela proces digitalizacije, pre svega knjiga iz Zavičajnog fonda i periodične štampe, koji pruža mogućnost čitaocima da pregledaju neka od skoro tri stotine književnih dela u elektronskom formatu. Dragan Ristić, koautor nedavno nagrađenog projekta „Stare knjige, nova čitanja“, zadužen je za realizaciju procesa digitalizacije. Zahvaljujući toj aktivnosti Šapčani putem sajta biblioteke mogu da pregledaju, između ostalog, neka od dela Dositeja Obradovića, čuveni „Letopis Šapca“, prote Grigorija Babovića, ili mnogobrojne novine, od kojih su posebno interesantna izdanja iz prve polovine 19. veka.
- Značaj digitalizacije je u tome što čuvamo naš fond knjiga od habanja i cepanja, a sa druge strane smo u mogućnosti da korisnicima pružimo uslugu slobodnog pristupa tim sadržajima. Putem interneta, svi posetioci sajta Biblioteke šabačke, iz zemlje i inostranstva, mogu da čitaju knjige u elektronskom formatu, pri čemu uskoro planiramo da povećamo broj dela koja će biti dostupna na našoj internet stranici ““ ističe Ristić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa